Pensioenspaarders in het nauw

© belga

De verzekeraars waarschuwen ervoor dat ze de beloofde extralegale pensioenen niet meer kunnen betalen als de rente zo laag blijft.

“Het water staat ons tot de lippen”, zo klinkt het in De Tijd. Grote beleggers slaan fors Belgisch staatspapier in. En dat maakt het voor diezelfde grote beleggers moeilijker gepensioneerden een minimumrendement te waarborgen.

Veel ondernemingen sluiten een groepsverzekering af om hun werknemers bovenop hun wettelijk pensioen een extra pensioen te betalen. De wet op de aanvullende pensioenen bepaalt dat de werkgever een minimumrendement moet waarborgen: 3,25 procent op de werk­geversbijdragen en 3,75 procent op de werknemersbijdragen.

Prangend

Tot dusver hebben de verzekeraars die verplichting van de werkgevers op zich genomen. Maar ze willen daar nu van af. “De rente­daling drukt onze opbrengsten. De wettelijke minima zijn niet langer houdbaar”, zegt François de Clippele, woordvoerder van Assuralia, de beroepsvereniging van de verzekeraars. “Het probleem is prangend. De vaste percentages worden best vervangen door een formule gekoppeld aan de marktrente.”

Maar Philip Neyt, de voorzitter van de Belgische vereniging van pen­sioeninstellingen, vindt een ver­laging van de wettelijke minima niet wenselijk. “De verzekeraars willen de regering voor hun kar spannen. Pensioenfondsen hebben op lange termijn rendementsverwachtingen van ruimschoots meer dan 3,25 procent. De wettelijke minima zijn voor ons niet direct een probleem.” (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content