Paul De Grauwe: 'ECB gebruikt verkeerde economische modellen'

04/11/11 om 09:50 - Bijgewerkt om 09:50

Bron: Trends

Naar aanleiding van zijn emeritaat aan de KU Leuven op 18 november overschouwt Z-Talk Goossens een aantal van zijn overtuigingen van de voorbije jaren.

Paul De Grauwe: 'ECB gebruikt verkeerde economische modellen'

Naar aanleiding van het emeritaat van professor Paul De Grauwe aan de KU Leuven op 18 november overschouwt Z-Talk Goossens een aantal van zijn overtuigingen van de voorbije jaren. Zo geraakte Paul De Grauwe ervan doordrongen dat de theorie van de efficiënte markten niet werkt.

"Wisselmarkten en financiële markten kunnen soms kleine stootjes krijgen, die koersen in een heel andere richting sturen en ook in een heel ander patroon brengen," zegt De Grauwe.

"De Europese Centrale Bank (ECB) werkt nog altijd met lineaire modellen. Die modellen gaan ervan uit dat je altijd terug op hetzelfde punt uitkomt. Je kan een schok hebben, maar uiteindelijk ga je terugkeren naar dat ene punt."

"Terwijl het model waar ik mee werk zegt dat je na een schok in vele mogelijke evenwichten kan terecht komen. We zijn te veel beïnvloed geweest door die lineaire modellen, het is niet de juiste manier om naar de werkelijkheid te kijken. Want markten kunnen u naar een goed evenwicht brengen, maar ook naar een slecht evenwicht."

"Dat is wat bijvoorbeeld is gebeurd met een land als Portugal. De ECB werkt niet met die nieuwe inzichten en hanteert dus het verkeerde model. "

Bekijk het fragment
De Grauwe vindt dat de ECB massaal moet ingrijpen in de obligatiemarkt. Dat daardoor op termijn massieve inflatie ontstaat mag geen argument zijn om het niet te doen, zegt hij. Banken zullen immers niet méér gaan lenen in de reële economie, als hun obligaties opgekocht worden door de ECB.

"De banken zullen die cash houden, omdat er veel onzekerheid is. En als er op een gegeven moment toch inflatie optreedt, dan moet de ECB zich maar terugtrekken uit die markt," betoogt hij. (VG)

Z-Talk Goossens vanaf zaterdagochtend 11 uur op Kanaal Z of nu reeds via deze link. Volg Z-Talk Goossens ook op Facebook.

Onze partners