Pas stemming over afschaffen belastingsvoordelen na tussentijdse verkiezingen VS

24/09/10 om 16:10 - Bijgewerkt om 16:10

Bron: Trends

De Democraten in de Amerikaanse Senaat hebben donderdagavond aangekondigd dat zij de stemming in het Congres over het al dan niet verlengen van de belastingsvoordelen voor de rijken uitstellen tot 3 november, de dag na de tussentijdse verkiezingen.

Pas stemming over afschaffen belastingsvoordelen na tussentijdse verkiezingen VS

© EPA

Als reden noemen zij het verzet van de Republikeinse oppositie tegen het beëindigen van dit fiscaal bevoordeligingsmechanisme.

Het systeem van belastingsvoordelen voor de (super)rijken, goedgekeurd in 2001 en 2003 onder het presidentschap van de Republikein George W. Bush, verloopt eind dit jaar.

Het idee achter dit systeem was/is het zogenaamde trickle down-principe: als de rijken nog meer financiële armslag wordt gegeven, investeren zij meer in de economie zodat ook de 'gewone' man een kruimeltje meepikt.

De regering-Obama en het merendeel van diens Democraten wil een definitieve streep trekken onder die bevoordeliging van degenen die meer dan 250.000 dollar per jaar dienen. Zij willen wel de fiscale voordelen prolongeren voor de relatief minder gegoede middenklasse.

In het Congres ontpopt de GOP zich steeds meer als de partij van het resolute 'nee' tegen elk initiatief van de Democraten. De Republikeinen rekenen er op dat de Democraten, door de tanende populariteit van president Obama, bij de tussentijdse verkiezingen.

Onze partners