Papandreou hengelt naar steun Duitse investeerders

27/09/11 om 14:32 - Bijgewerkt om 14:32

Bron: Trends

In een indrukwekkend pleidooi voor Duitse bedrijfsleiders in Berlijn heeft de Griekse premier opgeroepen tot meer engagement voor Griekenland om de toekomst er veilig te stellen.

Papandreou hengelt naar steun Duitse investeerders

© Reuters

In een indrukwekkend en hartstochtelijk pleidooi voor Duitse bedrijfsleiders in Berlijn heeft de Griekse premier George Papandreou beloofd dat Athene al zijn beloften zal nakomen. Hij riep investeerders op tot meer engagement voor Griekenland om de toekomst er veilig te stellen. De Duitse bondskanselier Angela Merkel beloofde "alle mogelijke steun". "Dit is geen investering in de fouten uit het verleden, maar in toekomstige successen", zei Papandreou op een bijeenkomst van de Bundesverband der Deutschen Industrie (BDI). "Uw bijdrage kan cruciaal zijn." Hij bestempelde de kritiek op zijn land als frustrerend "terwijl de Grieken toch een bovenmenselijke inspanning leveren."

De Griekse regeringsleider is in Berlijn voor overleg met zijn Duitse ambtgenoot Angela Merkel over de voortgang van de bezuinigingen en de maatregelen die Athene heeft aangekondigd. Donderdag stemt het Duitse parlement over de uitbreiding van het Europese noodfonds EFSF.

Merkel belooft steun Na het pleidooi van Papandreou beloofde Merkel alle mogelijke steun aan Griekenland. "We respecteren echt wat Griekenland heeft gedaan om structureel te veranderen", zei ze. "We willen allemaal Griekenland sterker maken. We zullen alle mogelijk steun verlenen zodat we niet maand na maand met slecht nieuws moeten komen".

Merkel beklemtoonde dat het hier gaat om een schuldencrisis en geen eurocrisis. Ze herhaalde ook haar pleidooi om de crisis niet op te lossen met nieuwe relanceplannen - "Het is geen goed idee om schulden te bekampen met nieuwe schulden" - maar door het gezond maken van de openbare financiën.

Cruciaal

Griekenland staat weer voor een cruciale week. Terwijl het land de hervormingen en privatiseringen nog wil versnellen, komen experts van de zogenaamde trojka (ECB, Europese Commissie en IMF) later deze week bijeen om te kijken of de hervormingen volstaan.

Van hun oordeel hangt af of Griekenland een nieuwe schijf internationale steun zal krijgen. Zonder dat geld is het land midden volgende maand niet langer in staat zijn rekeningen te betalen. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners