Overheidsmaatregelen hebben VS voor nieuwe Grote Depressie behoed (Moody’s)

© belga

Zonder overheidsmaatregelen zou het bnp van de Verenigde Staten meer dan 6,5 procent lager hebben gelegen en zouden er 16 miljoen jobs zijn verloren gegaan. Dat blijkt een studie van Moody’s Analytics, een onderdeel van de kredietbeoordelaar Moody’s.

Chief economist Mark Zandi van Moody’s Analytics en ex-vicevoorzitter van de Fed Alan S. Blinder van de Amerikaanse universiteit Princeton hebben onderzocht hoe effectief de massale overheidssteun was, in het bezweren van de recessie in de VS.

De Amerikaanse overheid keurde als reactie op de economische crisis onder andere een pakket van steunmaatregelen en (tijdelijke) belastingverlagingen goed ter waarde van 787 miljard dollar dat vanaf 2009 in de economie werd gepompt.

Volgens Zandi en Blinder zou de VS dus zonder al die maatregelen in een economische depressie zijn beland. Door de overheidsteun is de schade beperkt gebleven; slechts 8,5 miljoen jobs verloren en een verlies aan bnp van slechts 4 procent.

Hun conclusie is dat niet alle maatregelen even effectief zijn geweest, maar dat globaal gezien de overheidssteun de Amerikaanse economie weer heeft doen aantrekken.

De kostprijs en de schulden die daardoor zijn gecreëerd zijn uiteindelijk te verantwoorden, zeggen Zandi en Blinder. Het alternatief was een depressie die de economie veel meer zou hebben ontwricht dan de huidige economische crisis.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content