Overheidsbemoeienis kan staatsschuld opdrijven

© belga
Patrick Claerhout
Patrick Claerhout redacteur bij Trends

Als de overheid rechtstreeks blijft tussenkomen in remuneratie- en benoemingsdossiers van overheidsbedrijven kan de Belgische schuldenlast de hoogte ingaan.

De bemoeienis van de federale overheid, en met name van voogdijminister Jean-Pascal Labille (PS), in de autonome overheidsbedrijven sprong de voorbije weken in het oog. Labille wilde ten alle prijze een loonplafond doordrukken, ook bij beursgenoteerde bedrijven als Belgacom, bpost en Dexia.

Labille verklaarde in het parlement onomwonden dat hij de wet van 1991 op de overheidsbedrijven wil aanpassen zodat autonome overheidsbedrijven wat minder autonoom en wat meer overheidsbedrijf zouden worden. Dat heeft de aandacht getrokken van Eurostat, het statistisch bureau van de Europese unie. Volgens de Eurostat-richtlijnen moeten overheidsbedrijven zelfstandig verplichtingen kunnen aangaan en contracten afsluiten om bij de private sector gerekend te worden.

De voorbije jaren zijn de regels van Eurostat hervormd en aangescherpt. De nieuwe regels treden op 1 september in voege. Professor Frans De Braekeleer van de Antwerp Management School wijst erop dat de nieuwe regels strenger zijn in de beoordeling van overheidsbedrijven. Bepaalde overheidsbedrijven en hun schulden, die nu nog buiten de begroting vallen, kunnen sneller als ‘overheidssector’ gecatalogeerd worden.

Eerder besliste Eurostat al dat instellingen als de SRIW (Wallonië) en PMV (Vlaanderen) als overheidsvehikels geclassificeerd moeten worden. Door de strengere regels zouden daar een pak bedrijven bij kunnen komen: de autonome Waalse havens van Luik, Charleroi en Namen, en Vlaamse instellingen zoals de Vlaamse Milieuholding, Aquafin en de Limburgse Investeringsmaatschappij.

Als de schulden van deze vehikels in de overheidsschuld moeten geconsolideerd worden, zal dit de Belgische staatsschuld omhoog duwen. Hiervoor zijn meer precieze berekeningen noodzakelijk. “Maar het risico is reëel”, zegt De Braekeleer. “Hoe dan ook zullen de volgende begrotingen hierdoor beïnvloed worden.”

Lees alles over de gevolgen van de strengere Eurostat-regels in Trends van deze week.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content