'Overheid gaat Dexia nationaliseren'

06/10/11 om 12:39 - Bijgewerkt om 12:39

Bron: Trends

De Belgische staat nationaliseert Dexia Bank België. De Luxemburgse dochter Dexia BIL wordt verkocht.

'Overheid gaat Dexia nationaliseren'

© belga

Het kernkabinet kwam vanochtend samen om die toekomst van Dexia te bespreken. Daarbij liggen meerdere scenario's op tafel.

Bad bank voor aandeelhouders
Volgens de zakenkrant De Tijd gaat de regering voor de nationalisering van Dexia. De bank zou daarbij gekocht worden om later door te verkopen. In dat scenario blijven de aandeelhouders zitten met een bad bank. Voor de goede stukken moet worden betaald.

Volgens een bron in De Tijd is een nationalisering 'de beste oplossing voor de staat en de belastingbetaler.

De veiligste bank van het land
Na het kernkabinet wilden de premier en de ministers weinig kwijt over wat ze hebben beslist. Volgens Leterme is de doelstelling te komen tot 'de veiligste bank van het land.' Minister van Financiën Reynders verklaarde dat wordt gestreefd naar een 'zo belangrijk mogelijke versterking van onze positie in Dexia België', zonder daarbij de term nationalisering uit te spreken.

Over de positie van de gewesten en de Gemeentelijke Holding, Arco en Ethias als huidige aandeelhouders van Dexia, werd niets gezegd.

Reynders spreekt later vandaag met de Franse overheid. Het scenario van de nationalisering van het Belgische luik van Dexia zal daar allicht worden toegelicht.

Aandeel keldert

Geruchten over een mogelijke nationalisering duwden het Dexia-aandeel donderdagmiddag - na een nochtans positieve start - 15 procent in het rood. Het is namelijk niet duidelijk wat een nationalisering kan betekenen voor de kleine aandeelhouder. Omstreeks 14u30 noteert het geplaagde aandeel ruim 13 procent lager tegen 0,88 euro.(EE)

Lees meer over:

Onze partners