Opluchting na reddingsplan voor Spanje duurt niet lang

© belga

De Europese beurzen reageerden aanvankelijk opgelucht op het reddingsplan voor Spanje, maar dat duurde niet lang. Terwijl de Spaanse rente gestaag hoger ging, zagen de beurzen hun ochtendwinst wegsmelten.

De markten reageerden maandagmorgen opgelucht op het Europees reddingsplan voor de Spaanse banken. Die kunnen aanspraak maken op 100 miljard euro hulp, zo kwamen de ministers van Financiën van de eurozone overeen. De Spaanse banken zijn in problemen geraakt door de vastgoedcrisis in het land.

Spaanse rente
Als vanzelf nam de druk op het Spaans staatspapier maandag af. De rente op Spaanse staatsobligaties met een termijn van tien jaar zakte maandagmorgen met 20 basispunten tot (net) onder de 6 procent. Maar rond de middag klom de Spaanse rente alweer tot boven de kritieke grens van 6 procent.

Waar komt het geld vandaan?

En het werd erger, want na de middag eisten beleggers al een rendement van 6,4 procent in ruil voor het staatspapier. Daarmee lag de rente 40 basispunten hoger dan maandagmorgen. Dat de rente na de middag weer hoger klom, heeft allicht te maken met de onzekerheid over de herkomst van de beloofde 100 miljard. Voor houders van staatsobligaties maakt het nu eenmaal wel verschil uit of het EFSF- of ESM-noodfonds voor de Spaanse redding wordt ingeschakeld. Als het geld van het ESM-fonds komt en Spanje kopje-onder gaat, is het niet de obligatiehouder maar het noodfonds zelf dat door de ‘preferred creditor status’ als eerste in de rij staat.

‘Great victory’

Steen Jakobsen, chief economist bij Saxo Bank in Copenhagen, heeft in ieder geval zijn bedenkingen bij de Spaanse reddingsoperatie. “Europa probeert dit plan aan de man te brengen als een ‘great victory’, maar het gaat hier over een lening waarvan we nog niet weten waar het geld vandaan zal komen”, aldus de econoom. Volgens Jakobsen stijgt de Spaanse schuld in verhouding tot het bbp hoe dan ook, “wat ze ook mogen beweren”.

Problemen niet opgelost
Volgens Steven Davies van Javelin Wealth Management waren de problemen bij de Spaanse banken groter dan de markten hadden verwacht. ‘Dat wijst er nog maar eens op dat de Europese problemen nog lang niet opgelost zijn,’ zegt hij op de BBC- nieuwssite.

Beurzen

De beurs van Madrid ging bij de start 5 procent hoger. Rond de middag was de ochtendwinst op de Madrileense beursvloer al gehalveerd, en na de slotbel kon een verlies van 0,42 procent worden opgetekend . Elders in Europa stegen de beurzen bij opening om en bij de 2 procent. Parijs ging 1,98 procent hoger, Frankfurt 2 procent en de beurs van Amsterdam 1,8 procent. Op het einde van de handelsdag slaagde enkel Frankfurt erin een lichte winst van 0,56 procent vast te houden. In Brussel ging de Bel20 bij opening 1,98 procent hoger, maar tegen het einde van de dag stond de sterindex nipt in het rood.

Griekenland
De volgende hindernis voor de eurozone zijn de parlementsverkiezingen in Griekenland op 17 juni. De vrees bestaat dat anti-Europese partijen de verkiezingen zullen winnen en daarna zullen weigeren om de besparingsplannen uit te voeren die door Europa zijn opgelegd.

Ook een exit van Griekenland uit de eurozone is niet langer ondenkbaar. Dat zou kunnen leiden tot een run on the banks in de hele eurozone. (Reuters/fd/BO/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content