Oplopende inflatie kost België 33.400 jobs

© belga

Dat de inflatie in België in juni gestegen is tot 3,75 procent is slecht nieuws voor de concurrentiepositie van onze bedrijven.

De inflatie in België loopt verder weg van die in Duitsland, waar de eerder verwachte 2,6 procent voor dit jaar wordt bevestigd.

Door de automatische loonindexering leidt die hogere inflatie in ons land tot een snellere stijging van de loonkosten dan in onze buurlanden. “Mocht dit hogere cijfer voor juni zich ook vertalen in een hoger cijfer op jaarbasis ,dan zal dit uiteraard gevolgen hebben voor de loonkostenontsporing,” voorspelt Geert Janssens, hoofdeconoom van VKW Metena, “Op basis van de oudere cijfers van de OESO die 3,63 procent inflatie in België voorspelt, verwachten we dat onze loonkosten in 2011 ongeveer 1,10 procent sneller stijgen dan het gemiddelde van onze drie buren. Rekening houdend met de gevoeligheid van de Belgische economie voor veranderingen in de loonkostenhandicap, betekent dit dat de er in onze economie 30.000 jobs minder worden gecreëerd.”

Als de inflatie in België op jaarbasis oploopt tot 3,75 procent, dan wordt de loonkostenhandicap ook iets vlugger groeter, namelijk met 1,22 procent in plaats van 1,10. Janssens: “Dat oogt betrekkelijk klein, maar het bijkomende jobverlies in 2011 bedraagt dan nog eens 3400.”

Alain Mouton

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content