Ook Griekse corruptie lijdt onder crisis

01/08/12 om 13:51 - Bijgewerkt om 13:51

Bron: Trends

De slopende schuldenlast van de Grieken woekert nu ook door in het kluwen van de malafide praktijken in het land. Dat meldt de Griekse krant Kathimerin.

Ook Griekse corruptie lijdt onder crisis

© reuters

In zijn jaarrapport meldt de inspectiedienst van het openbaar ambt dat de omvang van de corruptie in Griekenland vorig jaar is afgenomen.

Volgens Leandros Rakintzis, chef van de inspectiedienst, werden in de eerste plaats minder grote omkoopaffaires vastgesteld in de bouwsector en ziekenhuizen. "Het aantal grote corruptiezaken bij de diensten voor bouwvergunningen daalt, omdat steeds minder mensen bereid zijn grote sommen neer te tellen om een - illegale - extra verdieping te kunnen bouwen," aldus Rakintzis.

En dan bestaat er nog zoiets als corruptie in ziekenhuizen. De inspectiedienst heeft vastgesteld dat het aantal 'fakelakia' (dat zijn letterlijk enveloppes die patiënten dokters aanbieden in ruil voor een betere behandeling ) aanzienlijk is afgenomen, of toch het bedrag dat in de enveloppes zit.

De corruptie mag dan onder druk van de IMF en de EU feller bekampt worden, helemaal verdwenen is ze nog niet. Volgens corruptiebestrijder Rakintzis is er nauwelijks minder corruptie door de crisis, maar is het bedrag dat eraan gekoppeld wordt gedaald. "Corrupte ambtenaren hebben eenvoudigweg hun prijs verlaagd", voegde hij eraan toe.

De inspectiedienst nam vorig jaar in totaal 1.361 omkoopzaken onder de loep, tegenover 4.000 in 2009. Toch een duidelijke afname, blijkt. Bijna 45 procent van de malafide praktijken had te maken met de fiscus, een derde met ziekenhuizen en 12,5 procent had betrekking op bouwvergunningen en milieuzaken. Vier op de tien onderzoeken werden opgestart naar aanleiding van klachten van burgers. In 400 gevallen hebben de klachten tot een rechtszaak geleid.

"De strijd tegen corruptie is niet makkelijk, maar moeilijk en pijnlijk en vraagt ??om duurzame politieke moed," besluit Rakintzis in zijn rapport. (BO)

Lees meer over:

Onze partners