Onrust in Oekraïne vreet aan vertrouwen in Duitse economie

12/08/14 om 14:59 - Bijgewerkt om 15:05

Het investeringsvertrouwen in Duitsland heeft een flinke knauw gekregen. Zorgen over Oekraïne beginnen door te wegen, blijkt uit de conjunctuurindicator van het toonaangevende Duitse onderzoeksbureau ZEW.

Onrust in Oekraïne vreet aan vertrouwen in Duitse economie

© reuters

De ZEW-index heeft in augustus maar liefst 18,5 punten prijsgegeven tot 8,6 punten. Daarmee belandt de conjunctuurindicator op het laagste peil sinds december 2012. Analisten hielden rekening met een geringere daling tot ongeveer 17 punten.

"De versombering van de economische stemming is waarschijnlijk te wijten aan de huidige geopolitieke spanningen die de Duitse economie hebben aangetast", aldus ZEW. Het onderzoeksbureau verwijst daarbij in de eerste plaats naar de spanningen tussen het westen en Rusland naar aanleiding van de crisis in Oekraïne.

Het geweld in Gaza en Irak zou de Duitse beleggers minder zorgen baren, aangezien die regio's zich verder van huis bevinden.

Volgens ZEW-econoom Frieder Mokinski ziet het ernaar uit dat de Duitse economie dit jaar minder groeit dan eerder werd verondersteld, aangezien de groeimotor in de eurozone al evenmin op toerental raakt. (Reuters/BO)

Lees meer over:

Onze partners