Onduidelijkheid over Belgen op lijst van belastingontduikers

© reuters

Onderzoeksjournalisten van het ‘International Consortium of Investigative Journalists’ (ICIJ) uit Washington gaan een lijst publiceren van tienduizenden offshore-bedrijven op belastingparadijzen. Op de lijst zouden ook verscheidene Belgen staan.

Onderzoeksjournalisten van het ‘International Consortium of Investigative Journalists’ (ICIJ) uit Washington gaan een lijst publiceren van tienduizenden offshore-bedrijven op belastingparadijzen, zoals de Britse Maagdeneilanden of de Cookeilanden.

Op de lijst zouden ook verscheidene Belgen staan, bericht Le Soir donderdag op zijn website.

86 journalisten voerden een analyse uit van een spectaculair datalek, waardoor miljoenen financiële transacties en tienduizenden namen van bedrijven en particulieren konden worden onthuld.

Honderden Belgen

Le Soir meldde donderdagmorgen dat er zich honderden Belgen op de lijst met fraudeurs bevinden. Het zou gaan om verschillende Antwerpse diamantairs van Indiase origine, fiscale raadgevers uit alle delen van het land, bankkaderleden die een rekening openden voor hun klant en verschillende particulieren uit Antwerpen, Brussel, Ukkel, Waterloo en Dinant.

Le Soir-journalist Alain Lallemand verduidelijkte donderdagmiddag in een video-interview dat het vooral de Antwerpse diamantairs zijn die deel uitmaken van de lijst met Belgische fraudeurs. Hij zou ook al over getuigenissen van bepaalde fraudeurs beschikken.

Initialen

Donderdagavond maakte Le Soir enkel bekend dat een aantal Belgen bevestigd zou hebben en anderen niet bereikbaar waren. Voorts werden slechts enkele initialen bekendgemaakt van betrokken Belgen, zoals een zekere SVDB uit Brakel, FT uit Koksijde, M uit Antwerpen, GI uit Antwerpen, WD uit Schoten en JVV uit Zottegem. Er zouden ook nog personen uit Hannuit, Dinant, Waterloo en Elsene. Volgens de Franstalige krant krant gaat het over ‘Belgen met comfortabele maar geen uitzonderlijke inkomens’.

Internationale namen

Intussen lekte wel al een aantal ‘internationale’ namen uit, zoals die van de beroemde Spaanse kunstverzamelaar Carmen Thyssen Bornemisza, de oudste dochter van de voormalige Filippijnse dictator Ferdinand Marcos, en Olga Shuvalova, de vrouw van Igor Shuvalov, een Russische zakenman die als vice-premier dicht bij president Poetin staat. Ook de voormalige minister van Financiën van Mongolië, Bayartsogt Sangajav, komt voor in de lijst. Andere welluidende namen zijn: Denise Rich, voormalige echtgenote van olietrader Marc Rich en de Canadese advocaat Anthony Merchant.

Het lek brengt ook slecht nieuws voor de Franse president Hollande. Jean-Jacques Augier, een voormalige belastinginspecteur die de penningmeester was van Hollandes presidentiële campagne, zou namelijk aandeelhouder geweest zijn van twee offshorebijdrijven op de Kaaimaneilanden met zijn financiële holding Eurane.

130.000 namen uit 170 landen

In totaal zou de lijst bestaan uit 130.000 namen uit 170 landen die hun toevlucht gezocht hebben tot 10 offshore belastingparadijzen. Hoewel het bezit van een rekening in een belastingparadijs niet noodzakelijkerwijs illegaal is, geven de documenten wel inzicht in de geheime kanalen die gebruikt werden om vehikels op te zetten voor verborgen vermogens. In totaal werden 2,5 miljoen documenten – of omgerekend 260 gigabytes aan data – gelekt. .

Crombez verheugd

Staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (sp.a) reageert verheugd op de aangekondigde publicatie van de lijst met belastingzondaars. “De mogelijkheden om nog anoniem te vluchten vallen pijlsnel weg”, aldus Crombez. Dat journalisten de bedrijven op het spoor kwamen, beschouwt de staatssecretaris niet als een blaam voor de overheden. “Neen, want het is net een uiting van wat de jongste tijd ook politiek aan het gebeuren is”, verduidelijkt hij. De federale regering voerde de fraudebestrijding de laatste maanden op, terwijl er volgens Crombez ook internationaal veel beweegt. (Belga/BO)

Wat is het International Consortium of Investigative Journalism (ICIJ)?

Het International Consortium of Investigative Journalism (ICIJ) is een wereldwijd netwerk van 160 reporters in meer dan 60 landen. Het ICIJ werd opgericht in 1997 als een project van het Center for Public Integrity. Het moest de waakhondfunctie van het Center uitbreiden, met de focus op grensoverschrijdende onderwerpen als corruptie. Volgens de organisatie was er dringend nood aan een dergelijk initiatief. Want snelheid van nieuws is tegenwoordig belangrijker dan de kwaliteit ervan, luidt het. Er is geen geld om journalisten naar het buitenland te sturen en dus ook niet voor degelijke onderzoeksjournalistiek.

Onderzoeksteams van het ICIJ bestaan meestal uit drie tot twintig reporters, die samenwerken met journalisten uit andere landen om op een ‘eerlijke en professionele manier belangrijk nieuws te onthullen’. De organisatie heeft eerder al smokkeltoestanden ontbloot bij tabaksmultinationals en maffiaverenigingen, asbestbedrijven onderzocht en nieuwe details gepubliceerd over oorlogscontracten in Irak en Afghanistan.

Voor de publicatie van onderzoeken werkt ICIJ samen met de belangrijkste nieuwsorganisaties, zoals BBC, El Mundo, The Guardian en Le Soir.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content