Ondernemersvertrouwen opnieuw gestegen in september

22/09/10 om 15:44 - Bijgewerkt om 15:44

Bron: Trends

Het ondernemersvertrouwen is in september opnieuw gestegen, voor de derde maand op rij. Dat blijkt uit de maandelijkse conjunctuurenquête bij de bedrijven, woensdag vrijgegeven door de Nationale Bank (NBB).

Ondernemersvertrouwen opnieuw gestegen in september

© belga

Het algemene ondernemersvertrouwen kwam uit op -3,4, een verbetering tegenover de -5,1 score van augustus. De index staat hiermee opnieuw op het niveau van begin dit jaar.

Enkel de bouw kende in september een verslechtering van het conjunctuurklimaat. Dat is het gevolg van een verzwakking van het orderbestand, waarvan het niveau negatiever wordt beoordeeld, aldus de NBB.

In de handel steeg de vertrouwensindicator dan weer tot het hoogste peil sinds begin 2008. Hier verhoogden vooral de verwachtingen inzake bestellingen. In de sector "dienstverlening aan bedrijven" kende de indicator in september een bijzonder sterke heropleving (+8 punten tot 12,1), terwijl in de industrie de volgende drie maanden een stijging van de vraag wordt verwacht.

De algemene synthetisch afgevlakte curve, die met enige maanden vertraging de onderliggende conjunctuurtrend weergeeft, herstelde zich in september, na de afgelopen twee maand te zijn gedaald.

Onze partners