OESO pleit voor sancties voor slechte leerlingen eurozone

De economische heropleving van de eurozone is gestart, maar het herstel zal “zwak” en “langzaam” zijn. Dat zegt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) maandag in een studie over de eurozone.

De OESO pleit voor een strengere regeringsaanpak, met onder meer sancties voor de slechte leerlingen.

Volgens de organisatie van rijke landen bestaan er nog veel onzekerheden rond het economisch herstel in de eurozone. Zo kan het terugdringen van de begrotingstekorten, “de absolute prioriteit”, de groei op korte termijn afremmen.

De OESO noemt het “cruciaal dat het banksysteem opnieuw in goede gezondheid raakt om de groei te ondersteunen”. Daarvoor zullen de banken mogelijk nieuwe financiële injecties moeten krijgen, zo luidt het, maar de ondersteuning van het financiële systeem moet tegelijkertijd zo snel mogelijk gestopt worden.

“Alle landen moeten een gamma van geloofwaardige, efficiënte en geharmoniseerde instrumenten hebben om tekortkomingen bij de banken te regelen”, aldus de OESO. Ze vraagt regelmatige stresstests.

De OESO pleit ook voor een versterking van het economische en monetaire beleid op het niveau van de Europese Unie en de eurozone. Doordat het nationale niveau nog veel bevoegdheden heeft, werd de coördinatie van de reactie op de crisis bemoeilijkt, luidt het.

Dat versterkte beleid moet leiden tot een beter toezicht op de begrotingstekorten en de overheidsschulden in de eurozone, met sancties, ook financiële, die “bijna automatisch” worden toegepast, luidt het. Op gelijkaardige wijze moet de eurozone een “geloofwaardig mechanisme” uitbouwen om begrotingscrisissen te beheren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content