Obligatieronde brengt schatkist 2 miljard euro op

© belga

Middenin een stroom onheilspellende berichten over de financiële toestand van de eurozone haalt de Belgische schatkist 2 miljard euro op.

De schatkist rekende op een opbrengst tussen 1,5 en 2,5 miljard euro. Bij het pakket tienjarige obligaties liep de toegekende rente wel op tot het hoogste peil in negen maanden.

Staatspapier met een looptijd van 10 jaar bracht 945 miljoen euro op, meldt het Agentschap van de Schuld. De gemiddelde rente bedraagt 3,72 procent. Bij de vorige gelijkaardige veiling (25 oktober) klokte de rente af op 3,26 procent of 46 basispunten lager De vraag overtrof dit keer 1,76 maal het aanbod. Het gaat om de hoogste rente op tienjarig Belgische waardepapier sinds een veiling op 22 februari (3,76 procent).

Er ging ook voor 620 miljoen euro waardepapier met looptijd over vier jaar de deur uit. De gemiddelde rente klokte af op 2,29 procent, waar dat bij de vorige veiling (januari 2009) met 3,84 procent aanzienlijk duurder was voor de Belgische staat.

De verkoop van staatspapier met een looptijd van 25 jaar (einde 2035) bracht 435 miljoen euro op tegen een gemiddelde rente van 4,16 procent. Bij een vorige veiling (maart 2008) moest de staat 4,82 procent toekennen.

Maandag ging ook de rente – de zogenaamde yield – die België moet betalen om op de financiële markten geld te lenen, verder de hoogte in. Er kwamen opnieuw 9 basispunten bij, terwijl de Duitse rente stabiel blijft. Dat brengt het renteverschil – de spread – met Duitsland boven de 100 punten.

ECB koopt tweemaal zoveel obligaties
De Europese Centrale Bank (ECB) heeft vorige week de hoeveelheid opgekocht staatspapier bijna verdubbeld. De ECB kocht vorige week voor 1,348 miljard euro aan staatspapier in. De week daarvoor was dat nog 713 miljoen euro. De centrale bank beschikt nu over een portefeuille van 67 miljard euro aan staatsobligaties sinds het inkoopprogramma in mei werd opgestart. De onrust over de Ierse schuldenberg en de financiële gezondheid van Spanje en Portugal liggen aan de basis van de koopdrift van de ECB.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content