Obligatiemarkt vuurt op Italië en Spanje

02/08/11 om 11:05 - Bijgewerkt om 11:05

Bron: Trends

Het akkoord over het schuldenplafond in de VS kan de onrust op de financiële markten niet temperen. Spanje en Italie liggen dinsdag opnieuw onder vuur.

Obligatiemarkt vuurt op Italië en Spanje

© belga

De rente op Italiaanse en Spaanse staatsobligaties met een looptijd van tien jaar stijgt dinsdag met bijna 20 basispunten tot boven de 6 procent. Daarbij komt nog dat het verschil met de Duitse rente -de spread- naar een recordhoogte klimt.

Dat Italië en Spanje als zorgenkinderen van de eurozone onder vuur komen te liggen, heeft te maken met de vrees dat de besparingen in het kader van het Amerikaanse akkoord over het schuldenplafond zullen wegen op de wereldwijde economische groei. Dat zou het voor Italië en Spanje bijgevolg moeilijk kunnen maken om de schulden weg te werken.

Dinsdag valt er voor ons land evenmin hoopvol nieuws te rapen. Het verschil tussen de Duitse Bunds en Belgische rente loopt op tot bijna 2 procent. Zelden gezien, aldus Jean Deboutte van het Agentschap van de Schuld . De oorzaak ligt bij de Duitse rente, die naar een historische laagte daalt. De Belgische 10-jaarsrente stijgt licht, maar blijft sinds januari stabiel tussen de 4 à 4,4 procent. "De gevolgen voor onze rentekosten blijven al bij al beperkt," verzekert Deboutte.

(belga/BO)

Lees meer over:

Onze partners