Obama wil 3.000 miljard besparen in 10 jaar

© EPA

De Amerikaanse president doet vandaag uit de doeken hoe hij de overheidsschuld met circa 3.000 miljard dollar wil terugdringen in de komende 10 jaar.

De Amerikaanse president Barack Obama gaat vandaag uit de doeken doen hoe hij de overheidsschuld met circa 3.000 miljard dollar (2.200 miljard euro) wil terugdringen in de komende 10 jaar. Dat melden Amerikaanse media.

Momenteel bedraagt de Amerikaanse schuld ongeveer 14.600 miljard dollar.

De belangrijkste peiler van Obama’s besparingsplan is een belastingverhoging voor de rijkste inwoners en bedrijven. De zogenaamde ‘Buffet-belasting’, genoemd naar de Amerikaanse miljardair Warren Buffet, die al verschillende keren voorstelde om de superrijken meer te laten bijdragen, moet 1.500 miljard dollar opleveren.

Obama wil ook voor 250 miljard dollar snijden in Medicare, de verplichte ziekteverzekering voor ouderen en gehandicapten, maar zal zijn veto stellen tegen elk plan waarin die besparing niet gepaard gaat met een bijdrage van de superrijken.

Een vermindering van de uitgaven in Irak en Afghanistan, door het terughalen van militairen en het aanpassen van de operaties in die landen, moet naar verluidt 1.100 miljard dollar opleveren.

Obama zal zijn plannen uit de doeken doen in het Witte Huis om 10.30 uur lokale tijd (16.30 uur Belgische tijd). (KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content