Nouriel Roubini: “Markten onderschatten de Belgische problemen”

© belga

“De markten en investeerders onderschatten de problemen van het Belgische financiële systeem”, waarschuwt econoom Nouriel Roubini (New York University) op de Mipim-vastgoedbeurs in Cannes.

“De invloed van de vastgoedcrisis is ook sterker dan algemeen erkend. De hoge schuldgraad is ook een probleem. Voorts zijn er de politieke problemen en het eventuele opbreken van het land”, zegt ‘Dr Doom’.

Op de vraag welk land na Spanje aangevallen zal worden op de internationale markten, antwoordt de econoom die tot de top drie in de wereld wordt gerekend: “Dan komt België in beeld. Positief zijn wel de hoge spaarquote en het begrotingsdeficit, dat lager is dan in de rest van Europa.”

Over de wereldeconomie is de econoom minder pessimistisch. “Het is de vraag of het glas halfleeg, dan wel halfvol is”, zegt hij. “Voor zover er geen hevige schokken komen door problemen in het Midden-Oosten, klimt de wereldeconomie uit de crisis. Zeker in de ontwikkelingslanden is de trend positief.”

In Europa is het glas halfleeg. Er zijn minder investeringen en door de vergrijzing daalt het gespaarde vermogen. De productiviteit zal afnemen, net als de groei van het bbp. De schulden zijn hoog in heel wat landen van de EU. Als die niet worden afgebouwd, zal dat een blijvend negatief effect hebben, zeker in de periferie van de eurozone. Op korte termijn blijven fiscale en monetaire stimulansen echter nodig om te vermijden dat er een negatief effect is op de groei.”

Tijdbom Een logische vraag op de Mipim: quid met het vastgoed? Roubini: “Zeker in de ontwikkelingseconomieën is de fundamentele trend goed voor commerciële, residentiële en infrastructuurprojecten. Logisch, gezien de urbanisering en de groei van het bbp.”

De econoom noemt de vastgoedzeepbel trouwens nog altijd “een tijdbom” voor de banken in de VS en de Europese Unie. “De correctie van de woningprijzen is nog niet ten einde. Er zitten nog veel bankkredieten in vastgoed. Die moeten nog verteerd worden.”

In de Verenigde Staten is de bancaire crisis beter aangepakt door de versterking van het kapitaal. “Maar in Europa zie ik meer problemen. De sanering komt er beter vroeg dan laat. De stresstests moeten vlug worden uitgevoerd om een nieuwe crisis te vermijden.”

H.B.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content