Noors staatsfonds herbekijkt beleggingen Rusland

23/07/14 om 21:25 - Bijgewerkt om 21:25

De aanhoudende onrust in Oekraïne en de ramp met vlucht MH17 van Malaysia Airlines hebben het Noorse staatsfonds - het grootste ter wereld - ertoe aangezet de investeringen in Rusland te heroverwegen.

Noors staatsfonds herbekijkt beleggingen Rusland

© Thinkstock

Het Noorse staatsinvesteringsfonds, het grootste staatsfonds ter wereld, gaat zijn investeringen in Rusland heroverwegen in verband met de politieke spanningen rond Oekraïne en het neergeschoten passagiersvliegtuig van Malaysia Airlines. Dat maakte het Noorse ministerie van Financiën bekend.

Het fonds beheert een vermogen van omgerekend 661 miljard euro. Een woordvoerder van het ministerie zei dat als de investeringen van het fonds in Rusland door Westerse sancties - die Noorwegen steunt - worden geraakt, er veranderingen nodig zullen zijn om de beleggingen in Rusland aan te passen aan de nieuwe realiteit.

Aan het einde van 2013 bezat het fonds voor bijna 2,7 miljard euro aan aandelen en 3 miljard euro aan bedrijfs- en staatsleningen in Rusland. Het Noorse staatsfonds beheert de inkomsten uit de olie- en gassector van het land, de grootste olie- en gasproducent van West-Europa. In het eerste kwartaal werden de resultaten van het fonds al geraakt door de spanningen rond Oekraïne. (Belga/WB)

Lees meer over:

Onze partners