Nikkei wint terrein na ingreep op valutamarkt

15/09/10 om 09:08 - Bijgewerkt om 09:08

Bron: Trends

Op de beurs van Tokio is de Nikkei-index woensdag 2,34 procent hoger geklommen. Die stijging is een gevolg van de ingreep van de Japanse overheid om de hoge koers van de yen af te remmen.

Nikkei wint terrein na ingreep op valutamarkt

© belga

De interventie van de Japanse overheid - de eerste sinds 2004 - kwam er nadat de Japanse munt het hoogste peil in vijftien jaar had bereikt tegenover de dollar. Na de ingreep daalde de koers van de yen.

De interventie bestond in het verkopen van de Japanse munt en het inkopen van de Amerikaanse, en vond plaats op het ogenblik dat de yen het peil bereikte van eind mei 1995. Daarmee kwam meteen een einde aan de recordperiode - zonder interventie - van 6 en een half jaar. De dollar zakte om 10.30 uur plaatselijke tijd tot 82,90 yen. Kort na de interventie veerde de Amerikaanse munt op tot 84 yen.

Een dure yen is een vloek voor de Japanse export en brengt de economische heropleving in het gevaar. Het waren dan ook vooral de grote exportbedrijven als Canon, Toyota en Honda Motor die op de beursvloer hebben kunnen profiteren van de overheidsinterventie .

Het aandeel van Canon steeg woensdag met 1,9 procent, dat van Toyota en Honda met bijna 4 procent. De Nikkei-index, die 225 toonaangevende waarden telt, sloot 217,25 punten (+2,34 procent) hoger af op 9.516,56 punten, de hoogste notering in een maand.

Lees meer over:

Onze partners