Negatieve recordrente op vijfjarig Belgisch staatspapier

© iStock

De schatkist heeft maandag bij vier veilingen in totaal net geen 3,5 miljard euro opgehaald. Bij de obligaties met een looptijd van 5 jaar leent België aan een negatieve rente die nooit eerder zo laag lag. Voor die schijf staatspapier betaalt de geldschieter dus om geld te onlenen aan ons land.

De obligatie over 5 jaar bracht 965 miljoen in het laatje aan een rente van -0,214 procent, zo meldt het Agentschap van de Schuld. Bij de vorige veiling, in mei 2015, was dat nog 0,364 procent. De negatieve rente betekent dat de staat na afloop minder terugbetaalt dan het uitgeleende bedrag, wat goed voor de schatkist is.

Tienjarige obligatie

Het tienjarige waardepapier bracht het meeste op: 1,155 miljard euro. Hier ligt de rente op 0,514 procent (0,684% in februari). Om geld tien jaar te onlenen bij de financiële spelers, betaalt België dus maar een half procentje intrest.

De ‘OLO’ op 15 jaar bracht 907 miljoen euro op aan 0,998 procent. Het gaat om een nieuwe laagterecord. De voriger keer, ook in februari, was dat nog 1,131 procent.

Bij de obligatie op 19 jaar tot slot, daalde de rente met meer dan de helft in vergelijking met twee jaar eerder tot 1,103 procent. De opbrengst klokte af op 470 miljoen euro.

(Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content