Nederlandse industrie toont stevig herstel

© ThinkStock

De bedrijvigheid in de Nederlandse industrie is in augustus toegenomen aan het hoogste tempo sinds april 2011.

Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (NEVI). De inkoopmanagersindex die de bedrijvigheid weerspiegelt, steeg van 50,8 in juli naar 53,5 vorige maand. Een stand boven 50 duidt op groei, daaronder op krimp.

‘De productie steeg fors als gevolg van de grootste toename van de nieuwe orders sinds april 2011. De verkoop aan het buitenland bereikte het hoogste niveau in 28 maanden’, aldus de NEVI.

De industrie profiteerde van een niet aflatende groei van de export, maar ook van een sterke groei van de binnenlandse vraag. ‘Een en ander houdt verband met inhaalvraag, maar ook rapporteren bedrijven de positieve effecten van nieuwe producten die op de markt werden gebracht. Dat ziet er allemaal hoopvol uit, zeker als de inflatie niet verder toeneemt’, aldus hoogleraar inkoopmanagement Arjan van Weelen van de TU Eindhoven.

De opgaande lijn in de orderontvangst vertaalt zich vooralsnog niet in meer werkgelegenheid. Het aantal banen slonk opnieuw, in de geringste mate in 7 maanden. ‘Waar mogelijk bouwen bedrijven hun personeelbestanden nog af’, aldus Van Weelen. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content