Nederlandse commissie pleit voor vlaktaks

© belga

Nederland doet er goed aan de huidige vier tarieven in de inkomstenbelasting te vervangen door twee – overwegend lagere – tarieven van 37 en 49 procent.

Nederland doet er goed aan de huidige vier tarieven in de inkomstenbelasting te vervangen door twee – overwegend lagere – tarieven van 37 en 49 procent. Dat staat in het advies van de commissie-Van Dijkhuizen om het belastingsysteem te vereenvoudigen.

De aanbeveling maakt deel uit van de formatieonderhandelingen. De commissie, die begin dit jaar op verzoek van de Tweede Kamer werd ingesteld, zou eigenlijk pas in het voorjaar van 2013 met een rapport komen. Dat rapport is vervroegd door de regeringsbesprekingen tussen VVD en PvdA.

Wie een brutojaarinkomen heeft van 62.500 euro, betaalt daarop 37 procent belastingen. Daarboven wordt het 49 procent. Volgens de commissie zit 90 procent van de belastingplichtigen in de laagste categorie. Het Centraal Planbureau ziet op langere termijn zelfs ruimte om naar 34 en 46 procent te zakken.

In de praktijk zou Nederland dus eigenlijk een vlaktaks invoeren. De werkgevers juichen het voorstel toe. Een vlaktaks is goed voor de economie en de werkgelegenheid, stellen zij.

Als compensatie moet de hypotheekrenteaftrek worden beperkt, moet de btw verder omhoog en moeten ouderen met een aanvullend pensioen meer belasting betalen, stelt de commissie voor. Daar zijn de Nederlandse werkgevers minder enthousiast over.

“Een vlaktaks heeft heel wat voordelen. Het is een rechtvaardig en eenvoudig systeem omdat allerlei aftrekposten verdwijnen”, zegt fiscaal expert en advocaat Werner Niemegeers. “Het zorgt voor een hoger inkomen en zet mensen aan tot werken.”

Het verschil met België valt op: een Belg met een brutojaarloon van iets meer dan 30.000 euro komt al in de hoogste belastingschijf van 50 procent terecht. Dat is iets meer dan het mediaanloon. De helft van de loontrekkenden wordt met andere woorden tegen de hoogste aanslagvoet belast. De voorstellen van de commissie-Van Dijkhuizen zouden in België een aanzienlijke belastingverlaging voor de middenklasse betekenen.

Alain Mouton

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content