Nederlands-Limburg wil burgers aanzetten tot sollicitaties in België en Duitsland

13/01/15 om 08:40 - Bijgewerkt om 08:48

Bron: Trends

De Nederlands-Limburgse provinciebestuurder Twan Beurskens wil een proefproject starten dat de inwoners aanzet om te solliciteren over de landgrens heen.

Nederlands-Limburg wil burgers aanzetten tot sollicitaties in België en Duitsland

© BELGA

In Nederland zijn werkzoekende verplicht om een passende baan te aanvaarden binnen een straal van 100 kilometer. Die regel gaat wel niet op voor jobs die beschikbaar zijn net over de grens in Duitsland of België.

"Als je in Venlo woont, hoef je niet te solliciteren op een baan in Kaldenkirchen, een paar kilometer over de grens, maar wel in Nijmegen, op 70 kilometer afstand. Dat is toch vreemd", vertelt Beurskens van de rechtsliberale regeringspartij en gedeputeerde van Economische Zaken aan de Volkskrant.

De provincie telt 30.000 werklozen. Toch zoekt volgens Beurskens bijna niemand een baan in Duitsland of België. "Het zit vooral tussen de oren. De mensen gaan wel voor benzine, koffie en thee de grens over. Dat kunnen ze ook voor hun werk doen".

Nederlands-Limburg neemt nu het voortouw om werklozen aan een buitenlandse baan te helpen. Niet onder dwang, want dat mag wettelijk niet, maar wel met lichte drang. De provincie wil dit jaar een proefproject beginnen, samen met de gemeente Venlo en de Duitse deelstaat Noordrijnland-Westfalen. (Belga/NS)

Lees meer over:

Onze partners