Nederland belandt in recessie

© belga

De Nederlandse economie is in de tweede helft van 2011 in een recessie beland, maar groeit over heel 2011 nog met 1,4 procent, blijkt uit de halfjaarlijkse ramingen van De Nederlandsche Bank (DNB).

Volgend jaar zou de groei van de Nederlandse economie zogoed als stilvallen (+0,2 procent). De fors verlaagde prognoses zijn het resultaat van de lagere groei van de wereldhandel en het gebrek aan vertrouwen bij bedrijven en consumenten. Mogelijk trekt de economische groei na volgend jaar aan tot 1,3 procent in 2013, maar dat is sterk afhankelijk van de afloop van de Europese schuldencrisis, aldus de Nederlandse centrale bank.

Als de crisis zonder grote schokken tot een oplossing komt, zoals
in de ramingen van DNB wordt verondersteld, kan mogelijk al in de loop van volgend jaar een herstel van het vertrouwen optreden. Daardoor kan ook de Nederlandse economie een positieve impuls krijgen.

De investeringen van bedrijven groeien de komende periode nauwelijks. Werkgevers voeren bovendien een voorzichtig personeelsbeleid. De werkloosheid in Nederland loopt daardoor op tot 5,3 procent volgend jaar en bijna 6 procent in 2013.

Huishoudens zien hun beschikbare inkomen in 2012 afnemen. Zij zullen volgens DNB minder gaan consumeren en meer gaan sparen. Daarbij spelen ook de dalende huizenprijzen een rol. Voor 2013 voorziet de centrale bank slechts een marginaal herstel van de consumptie. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content