Moody’s mild voor VS

© belga

In augustus keurde het Amerikaanse Congres een verhoging van het schuldenplafond goed, op voorwaarde dat er snel een ingrijpend besparingsplan zou komen. Falen was geen optie, maar het gebeurde toch. Niet echt een probleem voor kredietbeoordelaar Moody’s, bleek later.

De supercommissie van het Congres, met zes Democraten en zes Republikeinen, beet haar tanden stuk op elk compromisvoorstel. Daarom trad op 23 november het mechanisme in werking, waardoor ‘automatisch’ 1200 miljard dollar zal worden bespaard in de sociale zekerheid, in de defensie-uitgaven en in de belastingverlagingen die president Bush invoerde.

In tegenstelling tot België, voelen de VS kennelijk niet de hete adem van de financiële markten in hun nek. Met een staatsschuld van net geen 100 procent van het bbp sedert enkele weken méér dan 15.000 miljard dollar en een begrotingstekort van bijna 10 procent van het bbp doen de VS het nochtans niet beter dan pakweg Ierland.

Maar het Amerikaanse ratingbureau Moody’s heeft op het falen van de supercommissie meteen gereageerd met een verklaring dat dit geen invloed zal hebben op de rating van de Amerikaanse overheidsobligaties.

Luc Baltussen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content