Merkel: 'Eurozone moet bij elkaar blijven'

13/09/11 om 12:51 - Bijgewerkt om 12:51

Bron: Trends

De Duitse bondskanselier heeft herhaald dat, wat haar betreft, alles moet worden gedaan om een ongecontroleerd faillissement van Griekenland te vermijden.

Merkel: 'Eurozone moet bij elkaar blijven'

© EPA

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft herhaald dat, wat haar betreft, alles moet worden gedaan om een ongecontroleerd faillissement van Griekenland te vermijden.

In een interview op de Duitse radiozender RBB zei Merkel dat de absolute topprioriteit nu moet zijn om een ongecontroleerde wanbetaling door Griekenland te vermijden. "Want dat zou niet alleen dat land treffen, het gevaar dat het ons allemaal treft, of minstens een aantal landen, is heel groot."

Ze herhaalde haar standpunt dat alles moet gedaan worden om de eurozone politiek intact te houden. "Anders riskeren we een domino-effect."

Afstand

Merkel riep ook op tot terughoudendheid. "Wat we kunnen missen, is onrust op de financiële markten. De onzekerheid is al groot genoeg," zei ze.

Met haar uitspraken distantieert Merkel zich duidelijk van haar minister van Financiën Philip Rösler, die gisteren in de Duitse media de mogelijkheid van een Grieks faillissement uit de doeken deed. De financiële markten reageerden ongerust.

"Momenteel is het in het belang van Griekenland om speculaties te voorkomen en de regering in Athene aan te moedigen om al haar verplichtingen na te komen," aldus Merkel. "Het huiswerk moet nu worden gedaan en Griekenland weet wat het moet doen".

Trojka

Merkel wees erop dat de trojka (vertegenwoordigers van de Europese Commissie, de ECB en het IMF) naar Athene terugkeert. "Dit wijst erop dat Griekenland een aantal noodzakelijke maatregelen heeft genomen."

De terugkeer is voor een van de volgende dagen, om te kijken of Griekenland zijn verplichtingen in het kader van het internationale steunpakket nakomt. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners