Marktoverzicht: Beperkte winstnemingen

© Kanaal Z
Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

Na het geweld van vorige week moesten de Europese beleggers op adem komen en zagen we ook wel wat winstnemingen.

Na het geweld van vorige week moesten de Europese beleggers op adem komen en zagen we ook wel wat winstnemingen. De centrale banken eisten eind vorige week weer een hoofdrol op. Donderdag kondigde ECB-voorzitter Mario Draghi na de bijeenkomst van de Europese Centrale Bank aan dat ze verdere stimulus overweegt omdat de groei en de inflatie afzwakken. Op vrijdag pakte de Chinese centrale bank andermaal uit met een renteverlaging van 25 basispunten (0,25%). Dat veroorzaakte een stevige rally op de Europese aandelenmarkten, en die winsten probeerden de Europese beurzen vandaag te consolideren. De Eurostoxx50-index ging zowat 0,5 procent lager. De Bel-20-index wist zich te handhaven, dankzij koersherstel bij KBC.

Philips

Op de Amsterdamse beurs werd druk gehandeld in het aandeel Philips (-0,3%). Het technologieconcern uit Eindhoven had een dubbele boodschap. Vooreerst waren er de beter dan verwachte kwartaalresultaten. Met een kwartaalomzet van 5,84 miljard euro (analistenconsensus 5,70 miljard) en een bedrijfskasstroom (ebitda) van 570 miljoen euro (analistenconsensus 535 miljoen) waren de aandeelhouders aangenaam verrast. Toch stond de koers onder druk omdat de Philips-top ook moest melden dat de Amerikaanse autoriteiten bezwaren hebben in verband met de afsplitsing van de lichtdivisie Lumileds. Philips zal nog proberen aan de bezwaren tegemoet te komen, maar de spin-off is dus niet langer meer zeker.

BinckBank

Nog in Amsterdam waren er de kwartaalcijfers bij BinckBank (-0,5%). De Nederlandse onlinebank voor beleggers deed het ook beter dan verwacht in het derde kwartaal. De omzetgroei van 8 procent lag nog in de lijn met de verwachtingen, maar het resultaat lag 10 procent boven de gemiddelde verwachting van de analisten. Met dank aan een betere kostencontrole. In de marge van de publicatie van de kwartaalcijfers dreigde BinckBank ook zijn activiteiten in België op te doeken wegens de invoering van de speculatiebelasting door de Belgische regering. Het nieuws verhinderde een koersstijging vandaag.

STMicroelectronics

Op de beurs van Parijs stond het aandeel van STMicroelectronics (-4,9%) in de loop van de dag onder druk. Dat is opmerkelijk omdat de hoofdaandeelhouders _ de Franse en de Italiaanse overheid, die samen 27,5 procent van de aandelen in handen hebben _ bij het management zouden aandringen op een verlaging van het dividend. Sinds 2011 keert de halfgeleiderproducent jaarlijks 0,40 dollar per aandeel uit aan de aandeelhouders. Tegen de huidige koers komt dat overeen met een brutodividendrendement van 5,2 procent, het hoogste in de Europese technologiesector. De beide overheden willen dat het bedrijf echter meer investeert in onderzoek & ontwikkeling, om de groei weer aan te zwengelen. Maar de (particuliere) aandeelhouders willen duidelijk dat het hoge dividend blijft, te meten aan de scherpe koersreactie vandaag.

Morgen…

…is het uitkijken naar de Amerikaanse vastgoedmarkt met de publicatie van de S&P Case Shillerindex. In het resultatenseizoen zijn er onder meer de cijfers van AXA, BASF, Du Pont, KPN, Pfizer en Tessenderlo Group.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content