Mario Draghi (ECB) spreekt toch al over hogere rentes

Mario Draghi © reuters
Jasper Vekeman medewerker Trends en Moneytalk 

Op een belangrijke conferentie voor ECB-watchers zei Mario Draghi dat de rente maar heel geleidelijk zal worden verhoogd. Critici vinden dat hij daarmee al voor zijn opvolger spreekt. Maar dat hij überhaupt al over hogere rentes praat, is op zich al nieuws.

Elk jaar reizen de mannen en vrouwen die hun brood verdienen met het watchen van de Europese Centrale Bank (ECB) een keertje extra richting Frankfurt.

Eén voor één komen de excellenties van het monetaire beleid dan uit hun glazen toren neergedaald om wat meer toelichting te geven. De ontmoeting dient om handjes te schudden, maar vooral om de waarnemers minder ruimte te laten voor eigen interpretaties.

De ECB is onlangs een duidelijke richting ingeslagen. In de verklaring na de rentevergadering eerder deze maand liet ze de belofte varen dat ze klaarstond om opnieuw meer geld in de economie te pompen, mocht dat nodig blijken. Gezien de sterkte van de Europese economie, is daar geen reden toe. Daar is zowat iedereen het over eens.

Over wat er verder moet gebeuren, is wel nog veel onenigheid. De ECB koopt nu nog maandelijks voor 30 miljard euro obligaties. Die maatregel moet de rente nog extra drukken en de economie een extra zetje geven. Die stimulering komt boven op de nulrente, die voorzitter Mario Draghi al enkele jaren gebetonneerd houdt.

De meeste waarnemers zijn ervan overtuigd dat de ECB na september snel een einde zal maken aan haar obligatie-inkopen, al dan niet in stapjes. Volgens de jongste cijfers groeit de eurozone iets meer dan 2 procent. “Obligaties opkopen is een noodmaatregel. En dit is absoluut geen noodsituatie meer”, zei Paul Donovan, de hoofdeconoom van UBS Wealth Management, daarover vorige week in Trends.

‘De rente zal traag stijgen’

Draghi blijft echter voorzichtig. De Italiaan heeft een mandaat om naar 2 procent inflatie te streven. Met 1,2 procent blijft de stijging van de kosten van levensonderhoud in de eurozone daar nog altijd ver onder.

“Zolang we niet in de buurt van ons doel komen, gaan we door met ons stimuleringsbeleid”, dat was in essentie de boodschap van de voorzitter voor het gilde van zijn watchers. Velen van hen kijken al vooruit naar de eerste renteverhoging. En hoe snel volgt de tweede renteverhoging, zodra die eerste achter de rug is? Ook daar ging Draghi op de rem staan: “De rente zal traag stijgen.”

Critici van het ongeziene monetaire experiment – de ECB kocht al voor 2300 miljard euro obligaties – vonden daarin een nieuwe stok om Draghi te slaan. De man die ooit algemeen geroemd werd voor zijn redding van de euro, zwaait volgend jaar in oktober af. Door de verstrakking van het beleid zover in de toekomst te schuiven, pint hij ook zijn opvolger vast op zijn soepele beleid.

En anders krijgt die opvolger- er wordt druk gespeculeerd over de Duitser Jens Weidmann – de ondankbare taak beleggers een hartaanval te bezorgen door meteen hard op de rem te gaan staan.

Naarmate de economie blijft boomen, zal de druk op de ECB alleen nog maar toenemen. Draghi lijkt nog lang niet van plan de rente op te trekken. Dat hij er ondertussen al zonder verpinken over durft te praten, is op zich al nieuws.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content