Mag de beursbeer met pensioen?

22/09/10 om 14:04 - Bijgewerkt om 14:04

Bron: Trends

De meeste aandelenbeleggers likken hun wonden na tien jaar ellende op de beurs. Is nu het ergste leed geleden, en mogen we ons verlekkeren op een langdurige hausse? Of zal de oude beursbeer zich nog een laatste keer op de belegger storten? Trends vroeg het aan twaalf beurskenners.

Mag de beursbeer met pensioen?

© Epa

De beurs zit sinds de eeuwwisseling gevangen in een dalende trend, met twee grote crashes als exponenten van deze structurele berenmarkt. Maar is het niet stilaan welletjes geweest? De beursbeer (het symbool voor dalende beurzen, de stier is dat voor stijgende beurzen) is intussen tien jaar oud en dat is een vrij respectabele leeftijd. Daarom deze vraag: mag de beursbeer met pensioen en hebben we in maart 2009 het dieptepunt gezien op de westerse beurzen?

De beer is nog niet dood Deze dalende trend lijkt nog niet voorbij. "Een beursbeer sterft meestal aan te lage waarderingen. Die zijn er nog niet", zegt Peter Vanden Houte, hoofdeconoom van ING België. Ook Koen De Leus, marktenspecialist van KBC Bolero ziet niet meteen beterschap: "Hoe je het ook draait of keert, de waardering van de aandelen zit nog altijd op een niveau waarop historische berenmarkten beginnen, niet eindigen."

Niet alleen de waardering zet het licht nog niet op groen om de beursstier los te laten. Ook de economische toestand straalt niet de zekerheid uit die nodig is om de waarderingen omhoog te jagen, zegt Rienk Kamer, de beursgoeroe van Nederland: "We komen net uit een fase van internationale insolventie van grote banken en gaan (mede als gevolg daarvan) voort met een insolventie van (grote) overheden, wat overigens op zichzelf weer een nieuwe bankencrisis zou kunnen oproepen. We hebben volgens het historische cyclusbeeld nog altijd de grote klap of 'the big one' niet gehad, de even keiharde als verrassende schok die nodig is om hard, efficiënt en internationaal gecoördineerd ingrijpen uit te lokken teneinde het systeem met radicale vernieuwingen om te buigen."

De beer is wel dood

Loop nog niet gillend naar de apotheek om valium. Er zijn andere visies en andere argumenten die wel het einde van de berenmarkt aankondigen. De redenering van de hoop gaat zo: aandelen beloven vandaag een rendement van ongeveer 10 procent (op basis van de bedrijfswinsten), terwijl aan overheidsobligaties slechts een coupon van 2 à 3 procent kleeft. Dat verschil in rendement is zelden hoger geweest, en wie nu aandelen durft te kopen, mag dus hopen op een extra rendement (of op een zogenaamde risicopremie) van 7 à 8 procentpunt op de westerse beurzen. "Dat is een signaal dat het nemen van risico's opnieuw genereus vergoed wordt", zegt Etienne De Callataÿ, hoofdeconoom van Bank Degroof.

Ook Stefaan Duchateau, docent risicobeheer (Ehsal en KU Leuven), ziet brood in de risicopremies: "Die zijn momenteel dubbel zo hoog als gemiddeld. Dat is enkel te verklaren vanuit een volgehouden vrees voor een nieuwe systeemcrisis. De nasleep van de grote bankencrisis lokt nog altijd hoge risicopremies uit, maar die kunnen dalen als het vertrouwen terugkeert."

Welk beest wordt het?

Maar stel dat de beursbeer op pensioen gaat, dan betekent dat nog niet dat een losgeslagen beursstier de dienst mag uitmaken. Er zijn nog te veel onzekerheden om de waardering hoger te jagen. Zonder nieuwe systeemcrisis hebben de beurzen echter ook geen reden om een nieuwe duikvlucht te nemen. Een soort van beer-noch-stiersituatie dus, waarbij beleggers nog enkele jaren 'risk' blijven spelen met de nodige ups en downs, en waarbij de beurzen per saldo nog jaren zijdelings bewegen. "De beer loopt misschien op zijn laatste benen, maar het beest dat in de plaats komt, ziet er niet meteen als een stier uit", zegt Peter Vanden Houte.

D.K.

Een uitgebreide analyse kan u vanaf donderdag in Trends lezen.

Lees meer over:

Onze partners