Luchtvaartsector lijdt 1,5 tot 2,5 miljard euro verlies door aswolk

27/04/10 om 15:57 - Bijgewerkt om 15:57

Bron: Trends

Volgens berekeningen van de Europese Commissie gaat de aswolk van de IJslandse vulkaan Eyjafjallajökull de luchtvaartsector 1,5 tot 2,5 miljard euro kosten.

Luchtvaartsector lijdt 1,5 tot 2,5 miljard euro verlies door aswolk

Zaterdag begon het te onweren in de buurt van de IJslandse gletsjer Eyjafjallajokull. Door de aswolk heen kleurde de bliksem rood. © Reuters

Eurocommissaris voor Transport Siim Kallas heeft dinsdag de voorlopige resultaten voorgesteld van het onderzoek naar de economische impact van de aswolk. Begin mei maken de 27 lidstaten van de Europese Unie (EU) op hun beurt hun afzonderlijke berekeningen over de geleden schade bekend.

De berekeningen die de Europese Commissie dinsdag heeft bekendgemaakt overkoepelen de luchtvaartmaatschappijen, luchthavens, luchtverkeersleidingsdiensten en de reizigers.

Eurocommissaris Kallas beklemtoonde dat de verliescijfers die de de luchtvaartmaatschappijen zelf hebben berekend niet noodzakelijk de meest betrouwbare zijn, omdat die zo veel mogelijk financiële steun van de overhedebn proberen los te weken.

In dat verband voegde Kallas eraan toe dat door de uitzonderlijke aard van de situatie "overheidssteun gerechtvaardigd kan zijn" Die zou dan wel moeten worden gebaseerd op "uniforme, op Europese leest geschoeide criteria".

Lees meer over:

Onze partners