Luc Coene: 'Belgische banken zijn nog kwetsbaar'

02/09/11 om 09:51 - Bijgewerkt om 09:51

Bron: Trends

De gouverneur van de Nationale Bank vindt de situatie van de Belgische banken vandaag niet verontrustend. "Maar waakzaamheid is geboden, want ze zijn nog kwetsbaar."

Luc Coene: 'Belgische banken zijn nog kwetsbaar'

© Belga

Gouverneur Luc Coene van de Nationale Bank (NBB) vindt de situatie van de Belgische banken vandaag niet verontrustend. "Maar waakzaamheid is geboden, want ze zijn nog kwetsbaar". Dat zei Coene in een interview met La Libre Belgique.

KBC en Dexia zijn momenteel onderworpen zijn aan een herstructureringsprogramma opgelegd door de Europese Commissie. Coene: "Dat impliceert vooral een inkrimping. Natuurlijk is de situatie op de financiële markten niet echt gunstig. Dat maakt het moeilijker".

"Hun halfjaarresultaten zijn positief, maar een toegenomen waakzaamheid geldt nog, want de banken zijn nog steeds kwetsbaar," aldus Coene.

Op de vraag of de Belgische banken volgens hem een kapitaalverhoging nodig hebben, antwoordde Coene dat de Europese stresstests in juli aangetoond hebben dat de kapitaalsratio van KBC en Dexia in orde is.

Coene: "Het huidige probleem situeert zich op het vlak van liquiditeit. Het valt niet te ontkennen dat aanslepende liquiditeitsproblemen kunnen leiden tot solvabiliteitsproblemen. Daarom is het dringend dat de Griekse kwestie geregeld wordt".

Over euro-obligaties laat Coene zich gunstig uit, maar onder voorwaarden. "Zolang er geen automatische sanctioneringregels zijn voor falend beleid, heeft het geen zin om euro-obligaties te lanceren. Er zijn duidelijke akkoorden nodig op Europees niveau over begrotingsmaatregelen en over een economische convergentie". (Belga/KVDA)

Onze partners