Lichte groei voor Belgische economie

29/10/14 om 17:09 - Bijgewerkt om 17:09

Het Belgische bbp is in het derde kwartaal met 0,2 procent toegenomen in vergelijking met het vorige kwartaal. Dat blijkt uit een flashraming van het Instituut voor de Nationale Rekeningen (INR).

Lichte groei voor Belgische economie

© istock

De eerste raming werd berekend volgens de nieuwe Europese boekhoudregels voor de overheden.

In vergelijking met het derde kwartaal een jaar eerder, neemt de economische activiteit in België met 0,8 procent toe. Het groeicijfer voor het tweede kwartaal blijft - zoals bij een vroegere raming - op 0,1 procent van het bruto binnenlands product (bbp) ten opzichte van het eerste kwartaal.

In het tweede kwartaal bestaan er wel opmerkelijke verschillen tussen de verschillende sectoren. In de bouwsector nam de toegevoegde waarde volgens de recente cijfers met 1 procent af, tegenover een stijging met 0,1 procent in de dienstensector en 0,2 procent groei voor de nijverheid.

In het tweede kwartaal werd de groei geschraagd door de binnenlandse besteding (+0,3 procent onder invloed van de investeringen). Zo ging bijvoorbeeld de consumptie van de particulieren 0,2 procent hoger.

De export trok in de periode april-juni aan met 2,5 procent aan, maar de import nam iets meer toe (+2,8 procent).

De toename van de binnenlandse werkgelegenheid bleef in het tweede kwartaal beperkt tot 0,2 procent. Voor het eerste kwartaal liet ons land een economische groei van 0,4 procent optekenen. (Belga/BO)

Lees meer over:

Onze partners