Libor-schandaal kan banken pak geld kosten

© AFP

Het schandaal rond de manipulatie van de Libor-interbankenrente kan leiden tot een resem rechtszaken die de bankensector financieel hard treffen.

Het Libor-schandaal barstte anderhalve week geleden los toen bekend raakte dat de Britse bank Barclays een boete van 450 miljoen dollar had betaald aan de Britse en Amerikaanse toezichthouders wegens pogingen om de Londen-interbankenrente Libor te manipuleren. De schikking hield echter ook een ‘admission of misconduct’ (een soort schuldbekentenis) van Barclays in, en uit het onderzoek bleek dat de Britse bank niet alleen handelde.

Vermoed wordt dat zestien banken foutieve informatie doorgaven. Het Libor-schandaal lijkt dan ook in de richting van kartelvorming te wijzen. En dat kan de sector duur te staan komen. Overal ter wereld kijken advocaten met argusogen toe.

De banken kunnen op twee manieren financieel getroffen worden. In de eerste plaats zijn er de boetes die de toezichthouders kunnen opleggen. Die lopen al snel in de honderden miljoenen per financiële instelling. Maar daarnaast dreigt het Libor-schandaal een stortvloed aan burgerlijke rechtszaken en schadeclaims te ontketenen. De Libor is immers de meest gebruikte referentierente voor financiële producten.

Volgens advocaat Jean-Pierre Blumberg van Linklaters gaat het sowieso om hoge claims: “Maar het is afwachten of ze verteerbaar dan wel levensbedreigend zullen zijn voor de banken”. Blumberg wijst erop dat er tegen Barclays al twee class actions suits (collectieve vorderingen) lopen in de VS: “De claims zijn gedeponeerd onder de Amerikaanse antitrustwetgeving, waardoor schadevergoedingen kunnen geëist worden die drie keer zo hoog liggen als normaal.” (PC)

Lees meer over het Libor-schandaal in Trends van deze week.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content