Leerstoelen zijn miljoenenbusiness voor KU Leuven

© belga

De business van academische leerstoelen die bedrijven financieren is dit jaar in een stroomversnelling geraakt. De KU Leuven was in ons land de pionier en zet nog altijd de trend. De leerstoelen brengen bij de Leuvense universiteit jaarlijks al 5 miljoen extra in het laatje.

De KU Leuven huldigt later deze week de WK Kellogg-leerstoel voor Cereal Science and Nutrition plechtig in, naar Will Keith Kellogg, de oprichter van het ontbijtgranenconcern Kellogg’s. Zo’n tijdelijke academische leerstoelen op naam, waarbij het bedrijf een beperkte schenking doet, richt de universiteit al op sinds 1982.

Met Kellogg’s erbij staat de teller voor leerstoelen op naam aan de KU Leuven op 90. Ongeveer 95 procent daarvan wordt gefinancierd door bedrijven. De rest komt van verenigingen of personen. Voor dit jaar is het al nummer veertien. “Ik had altijd gedacht dat er eerst een stevige incubatieperiode zou zijn, maar dat de motor ooit zou aanslaan. En dat is nu gebeurd”, zegt Koenraad Debackere, de algemeen beheerder van de KU Leuven.

“En dat in een jaar dat de crisis toch nog speelt”, voegt Isabel Penne, de directeur van het Leuvens Universiteitsfonds (LUF), eraan toe. Het LUF is het centrale orgaan voor mecenaat en sponsoring van de KU Leuven dat onder meer schenkers adviseert en de contracten voor de leerstoelen regelt.

Het gros van de door bedrijven gefinancierde leerstoelen op naam komt uit de biomedische en farmaceutische hoek. Het voltallige kruim van Big Pharma telt minstens een leerstoel. Het Belgische farmabedrijf UCB heeft er zelfs drie.

De bedrijven moeten jaarlijks minstens 65.000 euro schenken, maar vaak loopt het bedrag op tot 100.000 euro per jaar. De normale looptijd is drie tot vijf jaar, maar in 85 procent van de gevallen wordt de leerstoel ook verlengd. Eentje duurt zelfs twaalf jaar.

De 5 miljoen euro inkomsten uit leerstoelen vormen maar een deel van het door het LUF ingezamelde geld. Het fonds haalde in 2009 tussen 11 en 12 miljoen euro op voor onderzoek, zegt Penne. Het LUF haalt ook geld uit andere schenkingen en legaten, waarbij een deel van het nalatenschap bij testament aan de universiteit wordt overgemaakt.

Be.L.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content