La-On Lawyers berekent statistische kans op succesvolle schuldinvordering

. © the-lightwriter (iStock)
Hans Brockmans
Hans Brockmans redacteur bij Trends

Het Antwerpse La-On Lawyers beschikt sinds kort over een IT-programma dat berekent hoe groot de kans is dat een niet-betwiste schuldinvordering geïnd kan worden. Dat programma baseert zich op gegevens van het advocatenkantoor over het succes van vroegere invorderingsdossiers. Een deel van die gegevens wordt ook digitaal uit het databestand van de klanten geput.

Sinds januari heeft La-On de wetenschapper Frank Van Gaal in dienst, die ook verbonden is aan het departement accountancy en financiering van de Universiteit Antwerpen. Hij analyseert voor La-On de data, zodat het succes van een dagvaarding gefundeerd kan worden berekend.

Voor de kansberekening worden twaalf parameters gebruikt, zoals de inzet van de vordering (basisbehoefte of een luxeproduct), het contact met de schuldeiser in het minnelijk traject of socio-culturele elementen (postcode of woonplaats).

“Bij bepaalde postcodes weet je dat je slechts in zes op de tien gevallen kan invorderen en een aantal adressen is helemaal nutteloos bij gebrek aan middelen van de bewoner”, aldus Paul Cools, die La-On in 1992 oprichtte. “Zo kunnen we zeggen dat er een kans van 60 procent is dat de schuld binnen achttien maanden kan worden ingevorderd.”

Momenteel worden niet-betwiste invorderingen geïnd zonder tussenkomst van de rechtbank. Als een invordering lukt, draait de schuldenaar op voor de administratieve kosten en die van de gerechtsdeurwaarder. Lukt die niet, moet de schuldeiser die factuur betalen.

“We willen de kostenefficiëntie van onze cliënten verhogen”, verklaart Cools. “We melden het resultaat van de kansberekening aan de klant. Hij beslist dan of we laten invorderen. Dat gaat in tegen de praktijk van sommige gerechtsdeurwaarders, die de zaak eindeloos blijven rekken omdat dat nu eenmaal geld opbrengt. De kerntaak van een advocaat is te adviseren. De tijden zijn voorbij dat een rechtszaak het doel van de advocatuur was. Het is economisch, maar ook maatschappelijk niet meer te verantwoorden niet-gericht te dagvaarden bij invorderingszaken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content