'Krimp van 0,2 procent voor Belgische economie'

07/11/12 om 14:45 - Bijgewerkt om 14:45

Bron: Trends

Volgens berekeningen van de Europese Commissie wacht ons land dit jaar een terugval van het bbp met 0,2 procent.

'Krimp van 0,2 procent voor Belgische economie'

© belga

Volgens de recente prognoses van de Europese Commissie wacht ons land dit jaar een terugval van het bbp met 0,2 procent.

Volgend jaar en in 2014 zou België zich wel mogen verheugen op een groei van respectievelijk 0,7 procent en 1,6 procent. In de lente van dit jaar ging de Commissie bij een eerdere prognose nog uit van een nulgroei voor dit jaar, en een toename van het bbp met 1,2 procent in 2013.

Volgens de Commissie trekt de terugval met -0,5 procent in het tweede kwartaal de prognose voor het volledige jaar onder nul. Sinds de zomer kampt België namelijk met economische stagnatie.

Europa is pessimistischer dan de Nationale Bank van België. De NBB rekent voor 2012 op een toename van het Belgisch bbp met 0,6 procent. Het Federaal Planbureau houdt rekening met een beperktere terugval tot -0,1 procent.

De begroting stevent volgens de Commissie dit jaar af op een tekort van 3,0 procent. Daarbij werd evenwel geen rekening gehouden met de recente begrotingscontrole, waar de federale regering 811 miljoen euro vond om het tekort tot 2,8 procent te beperken.

Wat de werkloosheid betreft, blijft het de komende twee jaar de verkeerde kant uitgaan. Volgens de Europese Commissie stijgt de werkloosheidsgraad dit jaar tot 7,5 procent van de actieve beroepsbevolking. In 2013 en 2014 zou dat percentage oplopen tot respectievelijk 7,7 procent en 7,8 procent.

Belangrijke noot: bij de herziene prognose van de Europese Commissie werd de sluiting van Ford Genk niet in rekening gebracht. De sluiting kan behalve voor de werkloosheidsgraad ook gevolgen hebben voor de economische groei. (Belga/BO)

Lees meer over:

Onze partners