Kredietwaardigheid Italië verlaagd

20/09/11 om 06:45 - Bijgewerkt om 06:45

Bron: Trends

Het Amerikaanse ratingbureau Standard and Poor's (S&P) heeft de kredietwaardigheid van Italië verlaagd van A+ naar A

Volgens S&P werd de beslissing genomen omdat de groeivooruitzichten van de Italiaanse economie nog zijn verzwakt en omdat de fragiele politieke coalitie die in Italië aan de macht is waarschijnlijk zal blijven wegen op het vermogen van de staat om daadkrachtig te reageren op de uitdagingen waar het land voor staat.

Negatief vooruitzicht

Voor de langetermijnschuld werd de rating verlaagd van A+ naar A en voor de kortetermijnschuld van A-1+ naar A-1, aldus het ratingbureau in een communiqué. Het vooruitzicht is negatief, waarmee het ratingagentschap aangeeft dat een verdere ratingverlaging mogelijk is.

S&P is van mening dat de kredietwaardigheid van Italië kwetsbaar is voor veranderingen in de economie.

Standard and Poor's is de eerste kredietbeoordelaar die de kredietwaardigheid van Italië naar beneden bijstelt sinds het begin van de schuldencrisis. Andere fragiele landen van de eurozone zagen hun kredietwaardigheid wel al verlaagd.

Moody's gaf eerder ook al aan de rating voor Italië misschien te verlagen, maar zei vrijdag dat het de situatie verder onderzoekt en in de loop van de komende maand een beslissing zal nemen. (Belga/EE)

Lees meer over:

Onze partners