Koninklijke business

© belga

Kate en William zijn vrijdag getrouwd in Londen, Charlene en Albert volgen in juli in Monaco. Twee glamourhuwelijken die het toerisme, de merchandising en de televisie geen windeieren leggen.

De ceremonie In Buckingham Palace en in Monaco lopen de rekenmachientjes rood aan. Het huwelijk William en Kate zou minstens 95 miljoen euro kosten. In de eerste plaats is er de trouwjurk, die naar schatting 290.000 euro kost. Daarbij komen de kosten voor de bloemstukken: 580.000 euro. De factuur voor de receptie kan oplopen tot 12 miljoen euro. Maar vooral de beveiliging van het huwelijkspaar, de koninklijke gasten, de politici en de sterren zal met ongeveer 80 miljoen euro zwaar wegen in het budget. En er zijn de verborgen kosten: eerste minister David Cameron heeft 29 april uitgeroepen tot een feestdag, wat volgens de werkgeversfederatie een verlies van 7 miljard euro betekent voor de Britse economie.

Op de rots van Monaco worden 4000 gasten samengebracht op de Place du Palais. De bruidsjurk werd ontworpen door Armani. Er zijn bloemstukken die het thema van de tuinen bespelen, witte stoelen en fauteuils met het wapenschild van Monaco, en een gigantisch buffet dat de avond voor het burgerlijk huwelijk aangeboden wordt aan alle inwoners. En op D-Day is er een galadiner georganiseerd door de Société des Bains de Mer (SBM) in het oceanografisch museum, waar rond de dis van het paar 38 ronde tafels opgesteld worden. Daarbij komen nog de zware kosten voor de veiligheid. De totale kostprijs van het Monegaskische huwelijk kan oplopen tot 50 miljoen euro.

De economische impact In deze tijden van soberheid kwam de aankondiging van het koninklijk huwelijk precies op tijd aan de overkant van het Kanaal. Het jawoord van prins William en Kate Middleton kan het land 700 miljoen euro opbrengen.

Het evenement zal in de eerste plaats het toerisme en de souvenirwinkeltjes ten goede komen. Verdict Research schat dat de 600.000 toeristen die in Londen verwacht worden (de helft meer dan normaal) 65 miljoen euro zullen achterlaten. Daarbij komt nog de op 275 miljoen euro geschatte omzet uit het voedsel en de dranken die gekocht worden door de 6,5 miljoen gezinnen die het huwelijk gezellig thuis voor de buis vieren. 97,5 miljoen euro daarvan gaat naar alcoholische dranken, de helft daarvan alleen al voor champagne.

Monaco heeft zijn jaarlijkse Grote Prijs Formule 1, maar de langverwachte bruiloft van prins Albert II en Charlene Wittstock is van een veel grotere orde. Het aantal bezoekers kan oplopen tot 80.000 en de 2600 beschikbare hotelkamers zijn uiteraard allemaal geboekt.

De economische spin-off kan twee keer groter worden dan in het Verenigd Koninkrijk. “Maar alleen op korte termijn”, zegt Colombe Pringle, redactiedirectrice van het Franse magazine Point de Vue. “Het wordt tijd dat Monaco zijn glamoureus trekje terugkrijgt dat het verloren had samen met Grace Kelly. Het kan Monaco een hernieuwde dynamiek opleveren.”

De merchandising Kopjes, borden, bekers, sjaaltjes, T-shirts, petjes: de souvenirfabrieken draaien op volle toeren… in China. Voorlopig alleen met kiekjes van William en Kate, want de prinselijke familie in het paleis van Monaco heeft voorlopig alleen maar zicht op 400.000 euro aan tv-uitzendrechten om de kas opnieuw te vullen.
Monaco zal dus een tandje bij moeten steken want in het Verenigd Koninkrijk stroomt het geld binnen: afgeleide producten ter waarde van 332 miljoen euro, waaronder 5 miljoen muntstukken met de beeltenis van het prinselijke paar, 3 miljoen stuks vaatwerk, replica van de verlovingsring en talloze boeken en strips die de love story van het jonge koppel beschrijven. Er is zelfs een Barbie die Kate uitbeeldt, prijs 141 euro. Er komt ook nog een ‘bruidsversie’ voor 153 euro.

De gasten Het financiële gewicht van de gasten loopt in de miljarden. De Britten verwachten onder meer Elton John, die met 350 miljoen verkochte platen in 2010 het bagatel van 5 miljoen euro verdiende. Maar ook de eerste minister van Canada, Stephen Harper (214.000 euro per jaar) komt opdagen. Voorts zullen op de ceremonie aanwezig zijn: de Beckhams (46 miljoen euro inkomsten in 2010), de Amerikaanse rapper Kanye West (16,5 miljoen euro per jaar) en Paul McCartney (10 miljoen euro in 2010). Het financiële gewicht van alle genodigden overtreft wellicht 2 miljard euro.

Het prinsdom Monaco heeft de gastenlijst nog niet vrijgegeven, maar men zal er allicht kunnen rekenen op kroonprinses Victoria van Zweden en haar echtgenoot (goed voor een vermogen van 38 miljoen euro). Het Franse presidentspaar zal er ook zijn (18,7 miljoen euro). En met prominente gasten als Thierry Lacoste, vanouds de advocaat van de familie Grimaldi, Pierre-André Chiappori, professor economie aan de Columbia University en Jean-Luc Biamonti, ex-directeur-generaal van Goldman Sachs en voorzitter van de raad van bestuur van de SBM, wordt gemakkelijk enkele honderden miljoenen euro’s gehaald.

DL en LV

Londen Datum: 29 april 2011

Plaats: Buckingham Palace, Londen

Aantal genodigden: 2000

Kostprijs van het huwelijk: 95 miljoen euro

Verwachte inkomsten: 700 miljoen euro

Monaco Datum: 2 en 3 juli 2011

Plaats: paleis van Monaco

Aantal genodigden: 4000

Kostprijs van het huwelijk: 50 miljoen euro

Verwachte inkomsten: 350 miljoen euro

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content