“Kans op horrorscenario voor economie is klein”

Volgens Han De Jong, hoofdeconoom van ABN Amro, komt de economie dicht bij een cruciaal punt en zijn drie scenario’s mogelijk.

“De economie komt dicht bij een cruciaal punt. Nu teert het economische herstel nog op de stimuli van de overheden en centrale banken, en op het heraanvullen van de voorraden. De economie kan nog even teren op deze tijdelijke steunmaatregelen, maar wat als die uitgewerkt zijn? We komen steeds dichter bij het punt waarop we zullen ontdekken of de economie al terug op eigen benen kan staan”, zegt Han de Jong, hoofdeconoom van ABN Amro.

Han de Jong ziet drie mogelijke scenario’s als de krukken worden weggenomen. “Ten eerste is het mogelijk dat de economie doorstoomt en krachtig blijft herstellen. Een tweede scenario is dat er een beperkte terugval komt, zonder dat de economie opnieuw in recessie duikt. Een derde scenario is dat de economie opnieuw helemaal onderuit gaat als de tijdelijke steunmaatregelen wegvallen. Dat zou bijzonder vervelend zijn, omdat de overheden niet meer de munitie hebben om de economie nog eens uit het slop te trekken. Daarvoor zitten te diep in de schulden. De kans op dit horrorscenario is klein, maar kan ook niet uitgesloten worden. We schatten die kans op ongeveer 15 procent.”

Han de Jong blijft zelf behoorlijk optimistisch, omdat het herstel intussen rust op vrij sterke fundamenten. “In de VS stabiliseert de huizenmarkt zicht, en is een ommekeer op til op de arbeidsmarkt. We zien in de VS geen “jobless” herstel, maar een “job-rich” herstel. De bedrijven hebben er ongelooflijk hard gesnoeid in het personeelsbestand, en moeten opnieuw aanwerven nu het beter gaat. We zien daarom ook de gezinsbestedingen verbeteren, ook omdat de vermogenspositie van de gezinnen verbeterd is. We zien ze niet nog meer sparen. Ja, de kredietverlening aan de economie staat nog op een laag pitje, maar dat hoeft een herstel niet in de weg te staan. En de groeilanden zorgen voor extra dynamiek. De vrees over een Chinese oververhitting is overdreven.”

Han de Jong rekent erop dat een oplossing voor het Griekse schuldenprobleem gevonden wordt. “Het zou een blamage voor Europa zijn als Griekenland zijn schulden niet meer zou kunnen aflossen. Duitsland ligt dwars om Griekenland te helpen, maar Duitsland wil op die manier de druk op Griekenland zo hoog mogelijk opvoeren, om zo de stabiliteit op langere termijn te verbeteren. En laat Griekenland bij het IMF aankloppen. Dat is geen schande. Het IMF is onpartijdig en heeft een goed trackrecord om landen in moeilijke papieren te helpen.”

Vertaald naar een beleggingsstrategie adviseert Han de Jong om te blijven geloven in aandelen. Han de Jong: “Eind 2009 zag ik een stijgingspotentieel van 20 procent voor de beurzen. Daarvan is nu ongeveer 5 procent afgelegd. Het herstel is duurzaam en de westerse centrale banken zullen minstens tot in de herfst wachten met een eerste renteverhoging. Beleggers zijn nog vrij voorzichtig er staat ook nog veel geld langs de zijlijn. Dat vermindert het risico op zware correcties op de beurzen.”

D.K.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content