Kan België staatswaarborg voor Dexia betalen?

© belga

Aftredend premier Leterme garandeert een staatswaarborg voor het zieltogende Dexia. Maar wat betekent die garantie eigenlijk, welke zijn de risico’s, en over hoeveel geld gaat het?

De regering Leterme geeft een staatswaarborg voor Dexia, ook voor de bad bank. Om hoeveel geld gaat het?

De Belgische en de Franse overheid stelden zich dinsdag garant voor kredieten aan Dexia. Het gaat om enkele tientallen miljarden, maximaal 100 miljard, te verdelen tussen België en Frankrijk.

– Ook voor de bad bank stellen beide landen zich garant, en ook hier is er sprake van enkele tientallen miljarden. Volgens een rapport van KBC Securities gaat het om 50 miljard euro. De precieze verdeelsleutel tussen België en Frankrijk moet nog vastgelegd worden.

– Als de Belgische overheid Dexia Bank België zou nationaliseren, stelt het zich garant voor een bank met een balanstotaal van 250 miljard euro.

Wat als iemand die waarborg opvraagt?

De waarborgen worden enkel aangesproken als Dexia of Dexia Bank België kredieten niet zou kunnen terug betalen, of als er verliezen worden geleden op de krediet- en obligatieportefeuille die in de bad bank zal worden ondergebracht. Verliezen in de bad bank behoren tot de mogelijkheden maar kunnen gecompenseerd worden door de verkoop van goede stukken van Dexia. Pas binnen verschillende jaren zal blijken of de waarborgen effectief aanleiding geven tot uitbetalingen.

Is zo’n waarborg een risico voor de kredietwaardigheid van ons land?

De markten vinden van wel. Het renteverschil tussen Duits en Belgisch overheidspapier zit sinds gisteren in de lift. Vooral een nationalisering van Dexia Bank België zou een negatief effect kunnen hebben op de kredietwaardigheid van ons land. Ook eventuele verliezen in de bad bank baren zorgen.

Patrick Claerhout

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content