Japanse economie vertraagt minder dan verwacht

10/09/10 om 08:52 - Bijgewerkt om 08:52

Bron: Trends

De Japanse economie is tijdens het tweede kwartaal minder vertraagd dan aanvankelijk werd verwacht. Dat meldt de Japanse regering vrijdag.

Van april tot juni groeide het japanse bbp met 1,5 procent. Economen hielden rekening met een stijging met 0,4 procent. De Japanse premier Naoto Kan onthulde vrijdag ook een steunplan voor de Japanse economie, ter waarde van 915 miljard yen (8,5 miljard euro).

Het doel van het steunplan houdt een jobcreatie van 200.000 banen in, en moet de negatieve effecten van de deflatie en de sterke yen indijken. De maatregelen van het steunplan bestaan onder meer uit steun aan pas afgestudeerden om hen te helpen bij het vinden van een job, het ondersteunen van kleine bedrijven, het aanmoedigen van investeringen in milieuvriendelijke industrietakken, en het stimuleren van de consumptie.

Vrijdag klokte de beurs van Tokio af met een winst van 1,55 procent. De Nikkei-index won 140,78 punten en sloot af op 9.239,17 punten. De breder samengestelde Topix deed er 6,88 punten (0,83 procent) bij en eindigde op 833,72 punten. De beurswinst kan worden verklaard door een pauze in de opmars van de yen. Die pauze stelt grote exportbedrijven gerust, aangezien een dure yen weegt op de uitvoer.

Lees meer over:

Onze partners