Japanse economie houdt beter stand dan verwacht

15/08/11 om 09:08 - Bijgewerkt om 09:08

Bron: Trends

De Japanse economie is in het tweede kwartaal van dit jaar met 1,3 procent gekrompen ten opzichte van dezelfde periode in 2010. Een stuk beter dan de voorspelde 2,6 procent.

Japanse economie houdt beter stand dan verwacht

© EPA

De Japanse regering maakte maandag bekend dat de Japanse economie in het tweede kwartaal van dit jaar met 1,3 procent gekrompen is. Dat cijfer is gevoelig beter dan de 2,6 procent die economen hadden voorspeld. De inkrimping van de door een aardbeving getroffen economie bedroeg in het eerste kwartaal nog 3,5 procent.

De Japanse privéconsumptie lag in de periode van april tot en met juni 0,1 procent lager dan het kwartaal voordien, terwijl de kapitaalbesteding van bedrijven met 0,2 procent omhoog ging en de overheidsaanbestedingen met 3 procent aangroeiden. De export is met 4,9 procent teruggevallen, terwijl de import met 0,1 procent aandikte.

Winst voor beurs van Tokio
Ook de beurs van Tokio toonde hoopvolle tekenen: de Nikkei index is maandag afgesloten met een duidelijke winst van 1,37 procent. De beurswinst is te danken aan het herstel van de westerse beurzen vrijdag, de relatieve stabiliteit van de yen tegenover de dollar en de bekendmaking van Japanse bbp-cijfers die minder slecht waren dan verwacht.

De Nikkei 225 index van sterwaarden steeg 122,69 punten tegenover de slotkoers van vrijdag, en eindigde op 9.086,41 punten. De brede Topix index van alle aandelen uit de eerste tabel won 8,93 punten (1,16 procent gestegen), om te eindigen op 777,12 punten.

Nucleaire crisis weegt door

De Japanse economie heeft nog steeds zwaar te lijden onder de aardbeving, tsunami en nucleaire crisis van maart. Heel wat fabrieken raakten toen verwoest. Bedrijven moesten de productie lange tijd staken. (Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners