Japanse beleggers gaan Amerikaanse rentebesluit met vertrouwen tegemoet

17/09/15 om 11:03 - Bijgewerkt om 11:02

Bron: Trends

Op de beurs van Tokio heeft de Nikkei-sterindex donderdag een winst behaald van 1,43 procent tot 18.432,27 punten. De Japanse beleggers bleken dus optimistisch, enkele uren voordat de Amerikaanse centrale bank het nieuwe rentebesluit bekendmaakt. Wel bleef de handel vrij beperkt in Tokio.

Japanse beleggers gaan Amerikaanse rentebesluit met vertrouwen tegemoet

© EPA

Slechte exportcijfers en een verlaging van de Japanse rating - S&P verlaagde woensdag de kredietwaardigheidsscore van AA- naar A+ - konden de beleggers niet deren. Een daling van de yen tegenover de dollar stimuleerde traditiegetrouw de handel, wegens goed voor de vele Japanse exportbedrijven.

Federal Reserve

Vandaag communiceert de Federal Reserve of de rente op het historisch lage peil blijft of stijgt. Indien die stijgt, zou dit de eerste keer zijn sinds eind 2008, in volle financiële crisis. Met een rente tussen 0 en 0,25 procent is geld lenen zeer goedkoop in de VS om de economie te stimuleren.

Omdat het beter begint te gaan, wordt al langer gespeculeerd dat de centrale bankier Janet Yellen de rente zou optrekken. Maar sinds de devaluaties van de Chinese munt is de markt hier niet meer zo zeker van. Het analistenpanel van het financiële nieuwsagentschap Bloomberg is verdeeld over de kwestie: iets minder dan de helft denkt aan een stijging (54 op 113). (Belga/NS)

Onze partners