Italië veilt staatspapier tegen lagere rente ondanks Moody's

13/07/12 om 03:36 - Bijgewerkt om 03:35

Bron: Trends

Italië is erin geslaagd 3,5 miljard euro op te halen via een veiling van obligaties met een looptijd van drie jaar. Dat gebeurde tegen een lagere rente dan de vorige keer het geval was. Verrassend, aangezien Moody's de rating van het land heeft verlaagd.

Italië veilt staatspapier tegen lagere rente ondanks Moody's

© Reuters

Kredietbeoordelaar Moody's duwt de Italiaanse rating van A3 naar Baa2. Moody's wijst onder meer op de verslechterende economie in Italië, waardoor het land zijn besparingsdoelstellingen kan missen. De negatieve outlook voor het land blijft behouden. Moody's verwacht namelijk dat het Italiaanse bbp in 2012 met 2 procent zal krimpen, wat het streefdoel om de het begrotingstekort binnen de perken te houden kan bemoeilijken. Er is ook een besmettingsrisico vanuit Griekenland en Spanje.

Maar vrijdagmorgen laten beleggers zich verrassend genoeg niet van de wijs brengen door Moody's onverbloemde ratingverlaging. Bij een veiling van staatsobligaties voor een termijn van drie jaar bedraagt de rente 4,65 procent tegenover 5,3 procent bij een vorige veiling op 14 juni.

Op de secundaire markt had de ratingverlaging wel effect. Vrijdagmorgen brak de tienjaarsrente al verschillende malen door de grens van 6 procent gebroken tegenover 5,897 procent donderdag.

Met een rente boven de 6 procent wordt het voor een land zo goed als onmogelijk om zijn schulden af te lossen. Het is vrijdag overigens niet de eerste keer dat Italië met die dreiging af te rekenen krijgt. (Belga/BO/TV)

Onze partners