Italië kleurt beurzen rood

11/07/11 om 12:25 - Bijgewerkt om 12:25

Bron: Trends

In Europa boeken de beurzen maandag verlies door de onrust over de economische stabiliteit van Italië. Ook de Europese eenheidsmunt zakt weg.

Italië kleurt beurzen rood

© belga

De beurzen in Europa noteren maandagnamiddag in het verlies. De Euro Stoxx50 - met de steraandelen uit de eurozone - duikelt in het rood. De MSCI-index, die een wereldwijd overzicht geeft van de beurskoersen, zakte maandagmorgen tot het laagste peil deze maand.

De grootste Italiaanse banken, Intesa Sanpaolo en UniCredit, moeten maandag respectievelijk ruim 8 en 5 procent prijsgeven, ondanks een ingreep van de beursautoriteit om de volatiliteit en speculatie te beperken. Vrijdag zakte de beurs van Milaan al 3,37 procent lager.

Ook op Euronext Brussel kregen de bankaandelen rake klappen. Dexia keldert met 8,04 procent tot 1,84 euro, KBC geeft 6,94 procent prijs tot 23,79 euro. Verzekeraar Ageas kreeg een klap van 9,38 procent te verwerken tot 1,57 euro.

De rente op Italiaanse staatsobligaties met een looptijd van tien jaar bedroeg maandagochtend 5,39 procent, het hoogste peil in negen jaar. Griekenland, Ierland en Portugal moesten om internationale financiële hulp vragen nadat hun langetermijnrente was opgelopen tot boven de 7 procent. Italië loopt gebukt onder 1.600 miljard euro uitstaande schulden. Alleen Japan en de VS hebben een hogere schuldenberg.

Premier Berlusconi nam zijn minister van Financiën Tremonti vorige week onder vuur en bracht daarbij de financiële problemen van het land naar de oppervlakte, waardoor beleggers het Italiaans staatspapier begonnen te dumpen.

Maandag verliest ook de Europese eenheidsmunt terrein als gevolg van de onrust in de eurozone. De euro noteert maandagmiddag tegen 1,4125 dollar, het laagste peil in twee weken. De euro zakte zelfs even tot onder de grens van 1,40 dollar

Lees meer over:

Onze partners