Italië haalt 6,5 miljard euro op tegen fors lagere rente

10/08/11 om 14:27 - Bijgewerkt om 14:27

Bron: Trends

Italië is er woensdag in geslaagd 6,5 miljard euro op te halen via de uitgifte van staatsobligaties met een looptijd van een jaar. Dat meldt de Italiaanse centrale bank.

Italië haalt 6,5 miljard euro op tegen fors lagere rente

© belga

Italië kreeg het papier geveild tegen een rente van 2,959 procent, wat aanzienlijk minder is dan de 3,67 procent bij de vorige uitgifte in juli (3,67 procent).

De rente op tienjarig Italiaanse staatspapier daalde deze week met 100 basispunten, nadat de Europese Centrale Bank aangekondigd had Italiaanse en Spaanse obligaties op te kopen. Voor de aankondiging was de tienjaarrente opgelopen tot een recordhoogte als gevolg van de smetvrees voor de schuldencrisis.

Premier Silvio Berlusconi beloofde eind vorige week de besparingsmaatregelen te versnellen om het begrotingstekort al in 2013 weg te werken, een jaar vroeger dan gepland.

Italië torst een schuldenlast van 1.900 miljard euro, wat overeenkomt met ongeveer 120 procent van het bbp.

Wat ons land betreft, daalt de rente voor tienjarige staatsobligaties woensdagmiddag met 12 basispunten tot 4,090 procent. De spread - het verschil tussen de Belgische en de Duitse rente - is woensdag opnieuw onder de 200 basispunten gedaald, nadat hij de afgelopen weken sterk opliep en boven de kaap van 200 basispunten uitkwam.

(belga/BO)

Lees meer over:

Onze partners