Italiaanse rente hoger door Berlusconi

08/11/11 om 17:31 - Bijgewerkt om 17:31

Bron: Trends

Premier Berlusconi slaagt er niet in de financiële markten te sussen. Die reageren negatief op het nieuws dat hij de stemming over de begroting heeft overleefd, maar de meerderheid in het Italiaanse parlement verloor.

Italiaanse rente hoger door Berlusconi

© belga

De stemming over de begroting heeft de onzekerheid over de toekomst van de Italiaanse regering niet kunnen wegvlakken, wat als een ongunstig teken voor de beleggers wordt beschouwd. Berlusconi overleefde de stemming met de steun van de 308 van de 630 parlementsleden. De volledige oppositie onthield zich, waardoor de premier de meerderheid in het parlement verloor.

Rente nadert 7 procent

In een reactie klom de Italiaanse langetermijnrente (op staatsobligaties van 10 jaar) dinsdagnamiddag omstreeks 17 uur hoger tot 6,72 procent. Daarmee komt de grens van 7 procent steeds dichterbij. 7 procent was de rente die noodlijdende landen als Ierland en Griekenland dienden te betalen toen ze bij Europa aan het infuus moesten gaan liggen.

Beurzen

De beurs van Milaan stond omstreeks 17 uur op een winst van 2 procent. Na de stemming in het parlement ging er meteen 1 procent af. Uiteindelijk werd er afgeklokt met 0,74 procent winst tot 15.664,06 punten.

De Bel20 op Euronext Brussel noteerde 1,04 procent hoger tot 2.102,40 punten. KBC zakte met 0,89 procent tot 13,36 euro, terwijl Dexia 4,78 procent moest inbinden tot 0,42 euro.

'Verontrustend'

Europees commissaris voor Economische en Monetaire Zaken Olli Rehn liet dinsdag optekenen de reactie van de markten op de Italiaanse situatie bijzonder verontrustend te vinden. Berlusconi mag zich woensdag zoals gepland aan een bezoek van experts van de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank (ECB) verwachten. In de loop van november volgen de experts van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Ze gaan onder meer de besparingsplannen van de regering-Berlusconi onder de loep nemen. (BO)

Lees meer over:

Onze partners