Is een monarchie beter voor de economie?

13/08/15 om 17:56 - Bijgewerkt om 18:50

Landen die een koning of koningin als staatshoofd hebben, blijken gemiddeld kredietwaardiger te zijn dan republieken, meldt een studie van kredietbeoordelaar Standard & Poor's.

Is een monarchie beter voor de economie?

© AFP

Landen met een koning of koningin aan het hoofd krijgen een gemiddelde rating van 'A-', blijkt uit een recent rapport van een van de grootste ratingbureaus Standard & Poors. S&P beoordeelt 129 landen, waarvan 39 monarchieën.

Landen die het stellen zonder koning of koningin hebben een gemiddelde score van 'BBB' tot 'BBB-' , waarmee ze zich ongeveer 3 treden onder die van de gemiddelde monarchie bevinden.

Hoe beoordelen ratingagentschappen een land?

Een ratingagentschap zoals Standard and Poor's beoordeelt landen op basis van hun vermogen om hun schulden terug te betalen, en tijdige rentebetalingen aan de obligatiehouders af te lossen. De kredietscore kan variëren van een 'AAA', de hoogste kredietscore die kan worden toegekend, tot een 'D', wat betekent dat een land in gebreke blijft (default) en bijgevolg niet in staat is aan zijn financiële verplichtingen te voldoen.

Monarchie

Standard and Poor's maakt een onderscheid tussen een constitutionele monarchie, waarbij een verkozen parlement ook iets in de pap te brokken heeft, en een absolute monarchie, waar de macht van de vorst niet beperkt wordt door wet of constitutie.

"De absolute monarchieën scoren hoger dan de constitutionele monarchieën op het gebied van externe en fiscale risico's, grotendeels als gevolg van de solide overheidsbalansen en de hoge vermogenspositie van de rijke monarchieën in de oostelijke Arabische wereld", licht S&P-analist Joydeep Mukherji toe.

Alle negen absolute monarchieën die beoordeeld werden door S & P zijn gelegen in de Arabische wereld, variërend van Marokko in het westen, naar Oman in het oosten. Jordanië heeft de laagste score van alle absolute monarchieën: een BB-.

Schulden

uitstaande schuld

uitstaande schuld © tabel Standard and Poor's

Hoe kredietwaardig ook, uit het rapport van S&P blijkt nog dat 40 procent van de wereldwijde soevereine schuld op rekening komt van de monarchieën. De grootste schuldenmonarchie is Japan, onder leiding van keizer Akihito. Tokyo torst een schuldenlast van ruim 11 biljoen dollar, meer dan 25 procent van de totale schuld wereldwijd. De Britse koningin Elizabeth II, die ook staatshoofd is van meer dan een dozijn landen binnen het Gemenebest, komt op plaats twee met 3,6 biljoen dollar schuld. Spanje staat op drie met 1 biljoen dollar schuld. (BO)

Lees meer over:

Onze partners