Is een btw-bonnetje nodig voor de fiscus?

28/03/14 om 16:40 - Bijgewerkt om 16:40

Bron: Trends

Moet u de restaurantkosten voor de fiscus bewijzen aan de hand van een btw-bonnetje? Of volstaat een afrekening van uw kredietkaart?

Is een btw-bonnetje nodig voor de fiscus?

© belga

Restaurantkosten zijn maar voor 69 procent fiscaal aftrekbaar als werkelijke beroepskosten. De voorwaarde is wel dat u de echtheid van die kosten, het bedrag en het beroepsmatige karakter ervan kunt bewijzen. Er zijn fiscale controleurs die de restaurantkosten enkel aanvaarden als u btw-bonnetjes kunt voorleggen.

Toch zijn daar andere meningen over, die ook worden ondersteund door uitspraken van rechters. Volgens hun visie hoeven er geen btw-bonnetjes te worden voorgelegd, want die bewijzen niet noodzakelijk het beroepsmatige karakter van die uitgaven. Ook als iemand privé gaat eten met vrienden, kan hij een btw-bonnetje vragen.

Als u met klanten of met beroepsrelaties gaat eten, doet u er goed aan dat u de naam van uw tafelgenoten vermeldt op de achterkant van het btw-bonnetje, het ticket of de afrekening van de kredietkaart. Neem ook een kopie van uw agenda of van een e-mail waarin de lunchafspraak vermeld staat. Het bewijs dat u de restaurantrekening ook echt hebt betaald, kunt u leveren aan de hand van rekeninguittreksels van uw bank- of kredietkaart. (JS)

Nieuwsbrief

Ontvang elke middag een update van het belangrijkste economische nieuws in uw mailbox!

TrendsInformation Services

Permanent verbonden

Permanent verbonden

Nauwelijks 20 jaar geleden verschenen de eerste pc's met internetverbinding. Vandaag ...

Onze partners